Eros Ramazzotti verleidt ook ons land

Alsof er geen Italiaans maar Nederlands werd gezongen, zo aangedaan reageerde het Rotterdamse publiek gisteravond op het nummer Dolce Barbara. Door glinsterende tranen heen werd er meegeneuried met de nieuwste hit in Nederland van Eros Ramazzotti. De tekst droeg hij op aan de moeder van een dertienjarig meisje, een fan van hem, die vorig jaar overleed. Maar wie is hij, van wie slechts half Nederland nog nooit heeft gehoord?

Eros Ramazzotti is het voorbeeld van een geslaagde formule. De Italiaanse zanger (27) werkt samen met een goed team producers en co-tekstschrijvers bestaande uit Piero Cassano, Adelio Cogliati en Celso Valli die hem op Amerikaanse wijze met veel geld, ophef en reclame promoten. Zijn stem, gestalte en repertoire voldoen uitstekend aan het beeld van een Italiaanse zanger. In 1987 had hij zijn eerste hit in Nederland Ma che bello quest'amore en dit jaar haalde hij de Nederlandse hitparades met Musica e dat als toegift op het concert in een uitgebreide versie was te horen.

Italiaanse popzangers hebben niet vaak succes in het buitenland. Eind jaren zeventig lukte het Angelo Branduardi, enkele jaren geleden Paolo Conte en nu lijkt Eros Ramazzotti door te breken: zijn drie concerten in Ahoy voor telkens tienduizend mensen waren onmiddellijk uitverkocht. In Italie is de zanger, die werd geboren als Vasco Ramazzotti en opgroeide in de sloppenwijken van Rome, met zijn soul-achtige popsongs voor velen een superheld 'omdat hij zingt over dagelijkse dingen, niet probeert een boodschap over te brengen en, vooral, omdat hij geen kapsones heeft.'

Eros Ramazzotti begon in juli dit jaar, een dag na de finale van de WK omdat hij niet wilde concureren met de voetballers aan een tournee van zeventig concerten ter promotie van zijn nieuwe lp In ogni senso, waarvan er al meer dan drie miljoen zijn verkocht. Terwijl de Stones, Madonna en Prince deze zomer geen succes bleken in de Italiaanse stadions, zong Ramazzotti in de grote steden voor meer dan dertienduizend mensen per avond.

Dat Eros zijn artiestennaam eer aan doet, blijkt uit de komst naar Ahoy van talloze schuchtere tienermeisjes en bleue jongens die naar de mooie jongen kwamen kijken. Zijn muziek ligt gemakkelijk in het gehoor en op een zeer sober aangekleed podium zong hij gisteravond de sterren van de hemel. Niets ging er mis. Oude nummers, minder bekende en de toppers, een stuk of veertig in totaal, schoten in razend tempo voorbij. Soms speelt Ramazzotti zelf mee op de gitaar maar meestal concentreert hij zich op de nasale zang en geven de dertien fantastische musici en vier zuiver zingende koorleden hem alle ruimte. In het amoureuze duet Amarti e l'immenso per me, dat Eros zingt met Antonella Bucci, stijgt vooral zij een beetje boven zichzelf uit.

    • Margot Poll
    • Concert. Eros Ramazzotti. Gezien