Defensiebedrijven rekenden niet op steun

ROTTERDAM, 18 okt. De Nederlandse defensie-industrie is niet verrast door het voornemen van minister Andriessen (Economische Zaken) geen extra geld uit te trekken voor de overschakeling op civiele produktie. De vakbonden reageren afwijzend op de nota van economische zaken.

Uit een gisteren uitgelekte nota blijkt dat Andriessen weigert een zogenoemd conversiefonds, dat zou moeten helpen bij de omschakeling op civiele produkten, in te stellen.

Voorzitter F. Hanko van de Industriebond CNV zei vanmorgen dat Economische Zaken 'faalt als stimulator van industrieel beleid'. Volgens Hanko zijn de defensiebedrijven ontstaan wegens een behoefte bij Defensie en kan de overheid defensiebedrijven niet zo maar aan hun lot overlaten. De Industriebond FNV wijst de nota van Andriessen om dezelfde reden af.

De NIID de belangenorganisatie van de Nederlandse defensie-industrie had 'via informele contacten met ambtenaren' al begrepen dat bedrijven niet hoeven te rekenen op extra steun van Economische Zaken. 'Bedrijven als Muiden Chemie, Eurometaal en HSA zijn al maandenlang op eigen kracht bezig met de overschakeling op civiele produktie', zegt NIID-coordinator ing. W. A. M. Kluck.

'Het is normaal dat ons bedrijf de kosten van omschakeling naar civiele produkten zelf moet dragen', stelt financieel directeur F. J. Engel van Hollandse Signaalapparaten (HSA), producent van radar en vuurgeleidingssystemen.

HSA maakte in juli bekend dat de komende anderhalf jaar 900 van de 5.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

CDA, PvdA en VVD stemmen in met het voornemen van minister Andriessen (Economische Zaken) geen extra steun te verlenen aan de Nederlandse defensie-industrie.