Bureau Comprimo bouwt aardgasinstallaties in Oman

ROTTERDAM, 18 okt. Het ingenieursbureau Comprimo BV zal twee projecten voor aardgasbehandeling in Oman met een totale waarde van 105 miljoen dollar (178 miljoen gulden) uitvoeren. Nederlandse machine- en instrumentenfabrieken en pijpleveranciers zullen voor ruim 85 miljoen gulden ongeveer de helft van de benodigde materialen leveren.

De Omaanse olieminister Sa'id bin Ahmed al-Shanfari ondertekende vorige week het contract voor het eerste project, ter waarde van 74 miljoen dollar, met vertegenwoordigers van een consortium waarin Comprimo samenwerkt met het Japanse ingenieursbureau Niigata Engineering. Het gaat hierbij om de uitbreiding en modernisering van een aardgasinstallatie. Comprimo en Niigata voeren een 'turn-key'-project uit, waarbij de gehele nieuwe installatie met alle toebehoren voor een vaste aanneemsom in 1992 wordt opgeleverd.

De fabriek moet veel meer aardgas gaan behandelen en leveren aan elektriciteitscentrales en de lokale industrie. De Omaanse hoofdstad Muscat en de stad Ruwi breiden zich sterk uit, waardoor het elektriciteitsverbruik, vooral door het grote aantal airconditioners, toeneemt.

De capaciteit van de gasfabriek wordt verdubbeld tot 16,5 miljoen kubieke meter gas per dag. Gasbehandelingsinstallaties worden vernieuwd en compressoren geinstalleerd om de druk in het gasveld op te voeren zodra deze te sterk afneemt.

In Birba, in de zuidelijke woestijn van Oman, zal Comprimo een kleiner project in een olieveld uitvoeren waarbij de nadruk ligt op gasinjectie. Dit is voor Comprimo een bijzonder project, zegt een specialist, omdat gas onder een zeer hoge druk (500 atmosfeer) de bodem in wordt gepompt. Bij de oliewinning ter plaatste komt veel aardgas vrij dat men wil terugbrengen in de diepe gesteenten onder de aardolie om deze op druk te houden. Zodra het olieveld leeg is zal het aardgas worden gewonnen.

Comprimo heeft aan diverse bedrijven, ook in Nederland, offertes gevraagd voor de benodigde installaties. Voor de grote compressoren zijn in Nederland geen leveranciers, die moeten uit Duitsland of de Verenigde Staten komen. Pijpleidingen ('dikke klompen staal met een klein gaatje') die geschikt zijn voor de zeer hoge druk, afsluiters en andere installaties kunnen wel in Nederland gefabriceerd worden.