Boetes voor zwartrijden aangepast

DEN HAAG, 18 okt. De procureurs-generaal hebben besloten de tarieven voor het zwartrijden in het openbaar vervoer te verhogen. Onlangs werd de boete verhoogd van 25 gulden naar 100 gulden en de administratiekosten van 15 gulden naar 25 gulden. Wie de zaak liet voorkomen zou echter goedkoper uit zijn. Daarom is nu het transactietarief van het openbaar ministerie verhoogd van 65 gulden naar 165 gulden en de eis ter zitting van 95 gulden naar 195 gulden.

De procureurs-generaal willen voorkomen dat het zwartrijden de werkdruk van het openbaar ministerie en de rechters nog meer verhoogd. In overleg met verscheidene ministeries wordt daarom gezocht naar nieuwe mogelijkheden om het zwartrijden te voorkomen. Gedacht wordt onder meer aan mogelijkheden om vervoerbedrijven zelf boetes te laten innen. Bovendien zou moeten worden bezien of het zwartrijden uit de sfeer van het strafrecht kan worden gehaald.

Enkele weken geleden leidde de verhoging van de boete tot een fikse aanvaring tussen minister Maij Weggen (verkeer en waterstaat) en Hirsch Ballin (justitie). Maij Weggen had zonder toereikende afspraken met haar collega besloten de boete te verhogen.