Beurzen krabbelen voorzichtig omhoog

ROTTERDAM, 18 okt. De aandelenmarkten beginnen weer voorzichtig op te krabbelen. Blijkbaar is al het slechte nieuws nu wel verdisconteerd. New York was rustig wat vriendelijker. In Tokio was er plots weer een forse omzet bij stijgende koersen.

AMSTERDAM. In tegenstelling tot de voorafgaande dagen liet het Damrak vanmorgen een voorzichtig vriendelijke stemming zien. De CBS-stemmingsindex vertoonde een iets opgaande lijn en stond na een uur handelen op 95,90 tegenover een slot van 95,60 op woensdag.

Overtuigend was het herstel echter niet. De handel was volgens een handelaar doodstil met hier en daar enige actie in de 'gokfondsen' zoals VOC en Pakhoed. Verder werd de dekkingsvraag van de optiebeurs verantwoordelijk gehouden voor sommige hoge winsten op Beursplein 5. De obligatiemarkt was vriendelijk bij rustige handel. De winsten varieerden van 0,05 tot 0,2 punt.

Nedlloyd was de koploper onder de hoofdfondsen. Het transportfonds, dat woensdag al een gulden steeg, sprong na een uur handelen fl.1,30 naar voren op fl.42,10. Volgens handelaren was dekkingsvraag uit de optiebeurs voor deze sterke stijging verantwoordelijk. Ook was er enige vraag uit het buitenland. Op de optiebeurs lopen vrijdag contracten af. Het havenfonds Pakhoed stond om 11.00 uur nog op fl.188, gelijk aan het slot van woensdag, maar een paar minuten later mocht de koers verder omhoog met fl.1,20 naar fl.189,20. Een beurshandelaar schreef deze winst toe aan de geruchten over een fusie van de havenfondsen VOC en Internatio.

De twee betrokken fondsen echter kwamen vanmorgen in rustiger vaarwater terecht. Internatio, die woensdag nog een gulden inleverde, bewoog zich nu niet en bleef op de slotkoers van fl.74,50 van woensdag staan. VOC daarentegen ging net als woensdag omhoog en dit keer met drie dubbeltjes naar fl.40,60.

Onder de internationals was weinig beweging waar te nemen. Alleen Koninklijke Olie had last van de plotselinge daling van de olieprijs in New York met ruim twee dollar. Koninklijke gaf fl.0,80 af op fl.133,50. Fokker was vast met een winst van fl.0,60 op fl.35,40.

De banenvermindering bij NMB-Postbank mag dan niet zo gunstig zijn voor de werknemers, de beleggers reageerden enthousiast. Hoe lager de loonkosten, hoe beter de winstontwikkeling, zo was de gedachte op de beursvloer en de koers steeg met fl.0,50 tot fl.39,80.

Op een doodstille lokale markt werd Air Holland hard getroffen door de wraak van de beleggers. De koers van deze chartermaatschappij daalde na een uur handelen met fl.1 tot fl.9 en leed zo een verlies van tien procent. Gisteren ging Air Holland al met fl.1,10 naar beneden. Ook de falcons van de luchtvaartmaatschappij zakten woensdag verder van fl.14,70 naar fl.14,50. In april noteerden de falcons nog fl.108.

De betere vooruitzichten bij het metaalconstructiebedrijf Hollandia Kloos had daarentegen een sterk effect. Het niet al teveel verhandelde fonds noteerde een biedkoers van fl.470 tegenover een slot van fl.415 op woensdag. Scheepsbouwer Van der Giessen was in de aanbieding met een laatkoers van fl.170, een min van fl.5. Geveke steeg fl.1 tot f41,50. Tulip deed een stapje terug op fl.32,60, een verlies van fl.0,40.

Op de parallelmarkt ging Grontmij fl.2 achteruit naar fl.213. Van Melle, snoepfabrikant uit Breda, moest fl.4 afgeven op fl.251.

De optiebeurs was vriendelijk gestemd bij kalme handel. Vrijdag lopen de oktoberseries van opties op aandelen en aandelenindices af, maar de gebruikelijk drukte rond zo'n 'grote' expiratie bleef achterwege. Oorzaak was dat veel beleggers de afgelopen weken put-opties hebben gekocht met lagere uitoefenprijzen dan de huidige aandelenkoersen, zodat het sluiten van deze posities vaak niets meer oplevert. Er werden vanmorgen 12.000 optiecontracten verhandeld. TOKIO. Voor de vierde dag achtereen zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo omhoog gegaan. Vanochtend steeg de het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen met 507,72 punten of 2,1 procent tot 23.367,08 punten. De omzet was met ongeveer 700 miljoen aandelen de grootste van de afgelopen drie maanden.

De handelaren voelden zich bemoedigd door de verdere daling van de dollarkoers. De Amerikaanse munteenheid zakte met 1,40 yen. Een verdere stijging van de rente in Japan zit er volgens de handel niet in en de blik werd gericht op de mogelijke recessie in het buitenland. Dat leidde tot aanbod van aandelen als die van Sony en TDK. NEW YORK. De effectenbeurs van New York heeft de handel gisteren afgesloten te sluiten met enkele punten winst. Het Dow-Jonesgemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen sloot met 6,69 punten winst op 2387,88 punten. De handel begon in een nerveuze stemming toen Irak nog eens bevestigde Koeweit in zijn geheel in te zullen lijven. Geruchten dat Irak aan de onderhalingstafel zou willen gaan zitten, werden daarmee ontzenuwd.

Gaandeweg gingen de koersen omhoog onder invloed van aankoopprogramma's waartoe de computers het sein gaven. De activiteit op de vloer werd verder mede bepaald door het aflopen van termijncontracten op vrijdag. De daling van de olieprijzen had een positieve invloed, maar niet zoveel als in de afgelopen dagen. De omzet bedroeg 163 miljoen aandelen na miljoen 151 miljoen gisteren.