Aanvallend Belgie ten onder

ROTTERDAM, 18 okt. Geheel tegen zijn gewoonte in liet de Belgische bondscoach Guy Thys zijn elftal de eerste ontmoeting in groep 5 van het kwalificatietoernooi voor het Europese voetbalkampioenschap gisteravond tegen Wales aanvallend spelen. Hij stapte af van zijn geliefkoosde counter-voetbal omdat in de groep met Duitsland maximale winst uit de wedstrijden met het samenraapsel uit de Engelse competitie in zijn ogen noodzakelijk is om het eindtoernooi van 1992 in Zweden te halen. Het werd in Cardiff een teleurstelling. Belgie verloor met 3-1.

Een half uur leek de speelwijze van Thys te slagen. Na 25 minuten zorgde Versavel voor een 1-0 voorsprong. Wales sloeg direct terug. Saunders zag Rush achter de rug van Demol sluipen, gaf de bal op tijd waarna de spits van Liverpool voor het eerst sinds de uitwedstrijd tegen Italie op 4 juni 1988 in een landenwedstrijd scoorde.

In de tweede helft zette de thuisploeg de Belgische defensie met lange halen onder druk. Thys bracht met Wilmots een extra aanvaller in zijn formatie. Een gok die verkeerd uitviel. Terwijl de Belgen met technisch voetbal de weg naar het doel van de tegenstander zochten, kreeg Wales op het middenveld meer ruimte. Acht minuten voor het einde was het raak. Saunders, door bondscoach Yorrath naast Rush geposteerd, reageerde attent na een slecht weggewerkte voorzet.

De door Yorrath tot spelmaker gebombardeerde Hughes maakte er 3-1 van door doelman Preud'homme na een solo met een schuiver te verrassen.

In groep 2 manoeuvreerde Roemenie zich gisteren in een vrijwel kansloze positie door de verrassende 3-0 nederlaag in Boekarest tegen Bulgarije. Het was de tweede nederlaag van de Roemenen die eerder in en tegen Schotland met 2-1 ten onder gingen.

Schotland heeft na twee wedstrijden nog geen punt afgestaan. Gisteren werd Zwitserland met 2-1 verslagen. De Schotten kwamen na 35 minuten aan de leiding toen Robertson een strafschop benutte. Kort na de rust bracht aanvaller McAllister zijn ploeg op een riantere voorsprong: 2-0. Een strafschop van Knup bracht de aansluiting voor de Zwitsers tot stand maar de ploeg van bondscoach Uli Stieleke slaagde er niet in een punt mee te nemen.

Italie gelijk

Italie had in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in groep 3 tegen Hongarije (1-1) een strafschop nodig om aan een nederlaag te ontkomen. In de 54ste minuut schoot Roberto Baggio zijn ploeg naast de Hongaarse formatie, die door een kopbal van Laszlo Disztl (Club Brugge) na een kwartier op voorsprong was gekomen.

De gelijkmaker van het povere Italie werd ingeleid door 'Toto' Schillaci, die De Napoli knap vrijspeelde in het strafschopgebied. De overtreding van Limperger rechtvaardigde een strafschop volkomen.

In groep 4 kreeg de voortvarende start van Denemarken tegen de Faroer, een week geleden met 4-1, in Belfast geen vervolg. Noord-Ierland hield de Denen op 1-1. Denemarken nam de leiding door een benutte strafschop van Brian Laudrup. Dertien minuten na rust maakte Clark gelijk.

Engeland zette in groep 7 de aanloop naar de eindronde van het toernooi om de Europese titel overtuigend in. De ploeg van de nieuwe bondscoach Graham Taylor versloeg op Wembley het stuurloze Polen met 2-0. De doelpunten kwamen op naam van aanvoerder Gary Lineker en invaller Peter Beardsley.

De eerste belangrijke wedstrijd van Sepp Piontek als bondscoach van Turkije in is op een bittere telerustelling uitgelopen. De voormalige voorman van Denemarken incasseerde in Dublin met zijn nieuwe ploeg een grote nederlaag (0-5) tegen het Ierland van Jack Charlton. De 32-jarige John Aldrigde nam drie treffers voor zijn rekening. In zijn 33 voorgaande landenwedstrijden kwam Aldrigde tot evenveel treffers. Verdediger O'Leary en de uitblinkende aanvaller Quinn brachten eveneens een doelpunt op hun naam. (Rtr/SID/ANP)