Washington voert campagne tegen terrorisme op

WASHINGTON, 17 okt. De Verenigde Staten gaan hun campagne tegen het terrorisme verscherpen en brengen de beloning voor informatie over terroristische operaties op maximaal vier miljoen dollar. Minister van buitenlandse zaken James Baker, die de verhoging van de beloning persoonlijk aankondigde, gaf gisteren het startsein voor een radio- en televisiecampagne waarin het publiek wordt aangemoedigd attent te zijn op voorbereidingen van mogelijke terreurdaden. In de spots die worden uitgezonden treden Amerikaanse acteurs op als Charlton Heston, Charlie Sheen en Charles Bronson. Eerder had de Amerikaanse regering al een beloning van twee miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld, maar dat bedrag is nu verhoogd met een miljoen van de organisatie van de Amerikaanse luchtvaartindustrie en een miljoen van de Amerikaanse pilotenorganisatie. De nieuwe campagne komt op het moment dat de zorg toeneemt dat door Irak gesteunde terroristische organisaties aanslagen zullen plegen op Westerse doelen als vergelding voor de economische blokkade tegen dat land. 'Het is duidelijk dat we ons zeer bezorgd maken over de dreigementen die uit Bagdad komen', aldus Baker. De aanslag op een toestel van PanAm boven het Schotse Lockerbie en de moord op de voorzitter van het Egyptische parlement 'zijn bedoeld om ons schrik aan te jagen, het dagelijks leven tot stilstand te brengen en hele naties in gijzeling te nemen'. Baker zei dat het afgelopen jaar 500.000 dollar was betaald voor informatie over terroristische organisaties. Over de aard van de verstrekte informatie wilde hij geen mededelingen doen omdat bekendmaking de anonimiteit van de informanten zou doorbreken. (AP)