Voorstellen van Korea's verworpen

PYONGYANG/SEOUL, 17 okt. Noord-Korea heeft vandaag een voorstel van Zuid-Korea voor wederzijdse erkenning verworpen. De Noordkoreaanse premier Yon Hyong Muk zei op de tweede dag van het bezoek van zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kang Young Hoon aan Pyongyang dat zijn regering niet wil meewerken aan een blijvende deling van het Koreaanse schiereiland. Yon stelde op zijn beurt een niet-aanvalsverdrag voor met de kapitalistische zuiderburen.

De twee premiers putten zich uit in het op tafel leggen van eisen, die nauwelijks bij elkaar aansloten. Kang waarschuwde Noord-Korea dat het zijn communistische aspiraties in het zuiden moet opgeven: 'Indien u vasthoudt aan een revolutionaire strategie in Zuid-Korea en voortgaat met een politiek van confrontatie, valt van deze besprekingen verder weinig te verwachten.'

Kang zal naar verwachting morgen president Kim Il Sung ontmoeten en hem een voorstel overhandigen voor een topontmoeting met de Zuidkoreaanse president Roh Tae Woh. Waarnemers menen dat alleen op een dergelijke top een doorbraak zou kunnen worden bereikt.

De ontmoeting van de premiers is de tweede. Vorige maand werd in Seoul voor het eerst sinds het ontstaan van de twee Korea's, in 1945, op dit op een na hoogste hoog niveau overleg gevoerd. Technisch zijn Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog; in 1953 werd slechts een wapenstilstand overeengekomen voor het beeidigen van de Koreaanse oorlog, de vrede is nooit getekend. De Noordkoreaanse premier Yon stelde vandaag voor dat alsnog te doen. (AP, Reuter)