Schrijfster A. S. Byatt wint Engelse Booker Prize

LONDEN, 17 okt. De romanschrijfster A. S. Byatt heeft gisteravond Engelands belangrijkste literaire prijs, de Booker Prize, gewonnen. Ze ontvangt 20.000 pond voor Possession, haar verhaal over twee wetenschappelijk onderzoekers die met behulp van tekstfragmenten speuren naar wat er mogelijk is voorgevallen tussen twee dichters uit Victoria's tijd.

De jury koos uit een lijst van titels, die eerder was omschreven als de veiligste en daarmee saaiste sinds jaren. Byatt was van het begin af aan getipt als winnaar, voor de kandidaten Beryl Bainbridge, Penelope Fitzgerald, de Ieren John McGahern en Brian Moore en de Canadees Mordecai Richler. Maar de jury had zoals gewoonlijk toch onderling ruzie gehad over de uiteindelijke keuze, zo viel uit de toespraak van de juryvoorzitter op te maken. Er was, zei hij 'sterke voorkeur van sommigen van ons voor verscheidene van de geselecteerde boeken'.

Tijdens een rechtstreekse tv-uitzending nam een stralende Byatt de prijs in ontvangst, in de wetenschap dat ze als winnares van de Booker 1990 voorlopig althans uit de schaduw is gestapt van haar beroemde zuster, Margaret Drabble die overigens uit principe niet voor selectie in aanmerking wil komen. Tussen de zusters bestaat weinig genegenheid en een dodelijke rivaliteit. Byatts boek is haar vijfde. Twee weken geleden won ze voor Possession al de Irish Times/Air Lingus internationale fictieprijs (Ir.(L) 25.000). De schrijfster zegt van plan te zijn haar nieuw gewonnen fortuin te gebruiken om een zwembad bij haar huis in Frankrijk aan te leggen.

    • Hieke Jippes