Na protest bij McDonald's 36 mensen aangehouden

LEIDEN, 17 okt. De politie in Leiden heeft gisteren 36 mensen gearresteerd die de toegangsdeuren van een McDonald's restaurant blokkeerden. Tussen de veertig en vijftig demonstranten deelden pamfletten uit en riepen 'McDonald's is moord'. Zij protesteerden tegen de vermeende 'hamburgerconnectie' tussen vleesimport en het kappen van stukken regenwoud voor veegronden in Zuid-Amerika.

McDonald's zegt 'op geen enkele manier' betrokken te zijn bij de ontbossing van het tropisch regenwoud. 'Nergens ter wereld wordt door McDonald's vlees uit Zuid-Amerika geimporteerd. De Nederlandse hamburgers worden gemaakt van vlees van Duitse koeien, ' aldus een woordvoerder.

Protesten waren ook gericht tegen het veevoer, dat voor een deel uit Zuid-Amerika afkomstige soja bevat. McDonald's noemde de aanklacht 'erg vergezocht'. De bewering van de actievoerders dat de Amerikaanse hamburgerketen haar werknemers niet volgens de Horeca-CAO uitbetaalt, wordt nadrukkelijk tegengesproken.

De politie greep in omdat actievoerders niet reageerden op het verzoek de toegang weer vrij te maken, maar daarop een menselijke keten vormden. Een handgemeen ontstond nadat enkele omstanders, die zich over de blokkade kwaad maakten, de demonstranten te lijf gingen. De actievoerders werden door politie, die met 25 agenten aanwezig was, in busjes afgevoerd. Zij zijn na verhoor weer vrijgelaten.