Macht brouwerijen op Britse markt ingeperkt

LONDEN, 17 okt. De Britse monopolie- en fusiecommissie heeft een in maart gesloten overeenkomst geblokkeerd die het concern Grand Metropolitan (GrandMet) en de Australische brouwer Elders bijna twintig procent van de Britse biermarkt in handen zou geven.

De twee ondernemingen krijgen de mogelijkheid de overeenkomst zodanig aan te passen dat het marktaandeel wordt beperkt tot vijftien procent, zo heeft de commissie gisteren meegedeeld.

Het was de bedoeling dat de 5.000 Britse pubs van Elders zouden worden gebundeld met de 3.500 dranklokalen van GrandMet in de gezamenlijke onderneming Inntrepeneur. GrandMet zou het beheer voeren en in ruil daarvoor zijn brouwerijen aan Elders verkopen.

De monopoliecommissie heeft niet alleen deze transactie verboden, maar ook beperkingen gesteld aan exclusieve leveringsovereenkomsten van Elders en GrandMet met pubs van Inntrepeneur.

Het oordeel van de commissie kreeg gisteren, zoals verwacht, steun van de Britse minister van handel en industrie, Peter Lilley, die de concurrentie in de bierindustrie wil vergroten. Hij stelde vast dat er in de sector nog steeds sterke verticale banden zijn tussen produktie en detailhandelsverkoop. Het is volgens hem wenselijk dat de pubs minder afhankelijk worden van de brouwers om beter te kunnen voldoen aan de wensen van de consument.

Elders en GrandMet behoren tot de zes brouwers die de Britse markt domineren. Bass is met een marktaandeel van 23 procent de grootste. De anderen zijn Allied-Lyons, Whitbread en Scottish en Newcastle, in Nederland eigenaar van Center Parcs. Elders, met het merk Courage, en GrandMet zouden bij uitvoering van hun overeenkomst een gezamenlijk marktaandeel hebben gekregen van 18,9 procent. (Reuter)