Goldsmith en Hanson ruilen voor $1,3 mld goud en hout

ROTTERDAM, 17 okt. Beursraider Sir James Goldsmith en de industrieel Lord Hanson, hebben gisteren een ruil ter waarde van 1,3 miljard dollar aangekondigd tussen belangen in Amerikaanse en Britse ondernemingen waarbij Goldsmith een groot belang verwerft in de goudmijn Newmont Mining Corporation. Newmont is de grootste Amerikaanse goudproducent.

Goldsmith koopt 49 procent van de aandelen van Newmont, eigendom van Hanson PLC in Londen, in ruil voor Cavenham Forst Industries, een groot Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met de winning en verwerking van hout, en meerderheidsbelangen in enkele andere bedrijven, eigendom van Goldsmith.

Volgens analysten is de aandelenruil vooral ingegeven door de overtuiging van Sir James dat goud in de huidige onzekere economische situatie de beste investering is.

Lord Hanson heeft geruime tijd geprobeerd kopers te vinden voor zijn belang in Newmont Mining, dat hij vorig jaar verwierf als onderdeel van zijn overname van het Britse Consolidated Gold Fields.

Hanson vindt Cavenham, dat enorme bossen bezit in de staten Oregon, Washington, Louisiana en Missisippi, houtverwerkingsinstallaties en olie-en gasvelden in het Zuiden van de VS, nu interessanter. Cavenham maakte vorig jaar een winst van 97 miljoen dollar.