GEKOOKTE OESTERZWAMMEN

Het vlees van oesterzwammen is zo stevig dat het gemakkelijk kan worden gekookt zonder uit elkaar te vallen of flets van smaak te worden. Door ze te koken blijven oesterzwammen heerlijk mals maar bovenal fris van smaak.

Voor 2 personen:

200 g oesterzwammen

2 pruimtomaten (uit blik)

2 teentjes knoflook

3 volle eetlepels olijfolie

2 eetlepels fijngesneden peterselie

4 grote blaadjes basilicum

4 blaadjes munt

8-9 dl water

zout en peper

2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

Snijd grote exemplaren van de oesterzwammen overlangs in 2 of 3 stukken; laat de kleinere ongemoeid. Pel de knoflook en snijd de teentjes in dunne schijfjes. Snijd de pruimtomaten in stukjes. Scheur de blaadjes basilicum en munt in stukjes. Doe de oesterzwammen, knoflook, pruimtomaten, en groene kruiden in een ruime steelpan. Voeg de olijfolie, een beetje zout en het water toe (ze moeten goed zwemmen). Breng het geheel aan de kook en laat de oesterzwammen lustig koken zonder deksel op de pan tot vrijwel alle vocht is ingekookt. Roer vlak voor het serveren de parmezaanse kaas erdoor. Proef op zout en maal er zwarte peper bij naar genoegen. Serveer de oesterzwammen met het restant van hun kooksappen bij een mooi stuk varkensgebraad. Een variant is, samen met de parmezaanse kaas flink wat room toe te voegen en deze iets in te koken. Serveer de oesterzwammen dan bij beboterde tagliatelle met versgeraspte parmezaanse kaas. Voor de goede orde: het is of het een of het ander, niet alle drie bij elkaar. Te veel verschillende smaken op hetzelfde bord is onverstandige gulzigheid. Dat wisten de oude Chinezen al.

    • Florine Boucher