'Doofheid van Beethoven zou nu te genezen zijn'

LONDEN, 17 okt. De doofheid van de componist Ludwig van Beethoven werd veroorzaakt door een zeldzame vorm van rheuma, die tegenwoordig te genezen is. De Engelse rheumatloog Tom Palferman, die daarover deze maand een artikel zal schrijven in de Royal Journal of Medecine, heeft dat vastgesteld na een tien jaar durend onderzoek naar Beethovens ziekteverschijnselen, zoals die zijn beschreven in zijn brieven en het sectierapport.

Volgens Palferman leed Beethoven niet aan sifilys, zoals vaak wordt gedacht, en werd zijn lever ook niet geruineerd door alcoholisme maar door sarcoidosis. Die ziekte tast zowel het gehoor als de lever aan. Tegenwoordig kunnen de gevolgen daarvan worden bestreden met steroiden en een levertransplantatie. Had hij nu geleefd, dan had Beethoven, die onder andere ook leed aan dysenterie en jicht, zich dankzij de moderne medische wetenschap kiplekker hebben gevoeld, aldus Palferman.