Conservatieven Zuid-Afrika eisen blanke verkiezingen

JOHANNESBURG, 17 okt. De Zuidafrikaanse Conservatieve Partij (CP) heeft gisteren gedreigd een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te beginnen tegen de hervormingen van de regering. De CP wil ten minste een miljoen mensen ertoe bewegen geen inkomstenbelasting en kijk- en luistergeld meer te betalen. Hiermee willen de conservatieven president F. W. de Klerk dwingen een verkiezing uit te roepen onder de blanke bevolking.

Volgens de CP heeft De Klerk bij de laatste verkiezingen in september 1989 geen goed beeld gegeven van zijn intenties en kreeg hij van het blanke electoraat geen mandaat voor zijn hervormingsprogramma. De Klerk heeft daarom de morele verplichting de blanke kiezers alsnog hun mening over zijn beleid te vragen, aldus de CP. De conservatieven denken verkiezingen op dit moment te kunnen winnen. Uit opiniepeilingen blijkt echter dat De Klerks Nationale Partij ondanks het verlies van een deel van haar traditionele Afrikaner aanhang nog altijd de steun heeft van een blanke meerderheid.

De bedoeling van de regering is dat voor de volgende verkiezingen in 1994 een nieuwe grondwet van kracht wordt, die ook zwarten stemrecht geeft. De aanhang van de Conservatieve Partij zou van dit uitgebreide electoraat slechts twee of drie procent uitmaken.

Onder luid applaus zei partijleider Andries Treurnicht dat de voorkeur van de CP voor legale methodes van politieke strijd 'onder grote druk' komt als er geen blanke verkiezingen meer komen. 'We blijven toegewijd aan de vrijheidsstrijd van onze natie. Desnoods zullen we naar andere middelen grijpen om ons doel te bereiken.'

Ook het partijlid John Vickery werd toegejuicht toen hij De Klerk een oorlogsmisdadiger noemde, die voor het tribunaal van Neurenberg zou moeten verschijnen omdat hij 'misdaden tegen de mensheid' begaat. Vickery voorspelde dat Treurnicht De Klerk zou tegenhouden 'nu deze al halverwege is op de weg naar de genocide van het Afrikaner volk'. Tot zover onze correspondent. Volgens Carel Boshoff, deleider van de extreem-rechtse Afrikaner Volkswag Partij, hebben zich meer dan 12.000 Afrikaanse gezinnen aangemeld voor vestiging in een blank thuisland, dat hij in een dunbevolkt gebied in de Kaapprovincie wil stichten. Ruim zestig blanke gezinnen zouden zich al in het gebied hebben gevestigd. (AP, DPA)

'Het gaat duidelijk boven onze macht, maar we moeten toch iets doen. We praten met de regering, het bedrijfsleven en met internationale instanties. Onze mensen moeten waardig naar huis terugkeren', zegt Selebi.

    • Allister Sparks