Beurs in Lyon model voor aandelenbeurs in Warschau

WARSCHAU, 17 okt. Polen en Frankrijk hebben gisteren een overeenkomst gesloten om in het voormalige hoofdkwartier van de Poolse communistische partij in Warschau een effectenbeurs op te richten.

De kleine Franse effectenbeurs in Lyon staat model voor de beursvloer in Warschau.

De Fransen gaan onderzoeken of en hoe een beurs opgericht moet worden.

Volgens Paul Dubroeucq, hoofd van de Franse Societe des Bourses Francaises, hopen Franse deskundigen een systeem te ontwikkelen om februari volgend jaar te beginnen met de handel in aandelen van Poolse geprivatiseerde bedrijven. Poolse ambtenaren verwachten dat de deuren van de beurs pas in juni open gaan.

'Wij hebben veel Westerse beurssystemen bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat Lyon het juiste model voor ons is', aldus minister Kuczynski. 'Andere beurzen, zoals die in Londen, hebben twee dingen die Polen nu juist mist. Dat zijn ervaren handelaren en grote financiele reserves', aldus Wieslaw Rozlucki, die verantwoordelijk is voor het oprichten van de Poolse effectenbeurs.

De beurs van Lyon is eenvoudiger en beter hanteerbaar en kan als voorbeeld worden gebruikt terwijl de handel nog beperkt is, zo vinden de Polen. 'Dit systeem staat toe dat de handel zich langzaam zal ontwikkelen. Het kan beginnen met kleine omzetten om daarna uit te groeien tot een groot geheel', zegt Rozlucki.

Zeven Poolse ondernemingen worden momenteel privatiseerd. In totaal zijn meer dan 7.000 bedrijven in handen van de staat. Volgens Kuczynski zal het proces van privatisering volgend jaar versneld worden. (Reuter)