Bernstein in New York begraven

NEW YORK, 17 okt. De zondag overleden Amerikaanse dirigent Leonard Bernstein is gisteren op de Greenwood Cemetery in Brooklyn, New York begraven naast zijn in in 1978 overleden echtgenote Felicia. Tevoren was in zijn appartement in het Dakota-gebouw op Manhattan een uitvaartdienst gehouden in aanwezigheid van onder anderen de componisten Adolph Greene en Lukas Foss, choreograaf Jerome Robbins en danser Rudolf Noerejev. Toen de kist naar buiten werd gedragen kreeg Bernstein een laatste ovatie van het publiek op straat.

In Wenen, waar Bernstein vaak dirigeerde, heeft de burgemeester een periode van officiele rouw afgekondigd. De Staatsopera en een aantal kantoren en monumenten zijn rouwfloersen behangen. Later dit jaar wordt in Wenen een herdenkingsconcert gegeven.

Het benefietconcert voor de aidsbestrijding dat Bernstein oorspronkelijk op 28 oktober in de Newyorkse Carnegie Hall zou dirigeren, wordt nu met een gewijzigd programma van Bernstein-stukken geleid door James Levine. In Boston, Chicago en New York werd gisteravond tijdens concerten het Adagietto uit de Vijfde symfonie van Mahler uitgevoerd als eerbetoon aan Bernstein. (Reuter, UPI)