A'dam ongeanimeerd, Tokio opnieuw hoger

AMSTERDAM, 17 okt. - De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend ongeanimeerd. New York was gisteren omlaag gegaan terwijl Tokio vandaag voor de derde achtereenvolgende dag naar boven klom.

AMSTERDAM Net als gisteren kon de handel geen richting vinden en moesten bij gebrek aan nieuws en beleggers de koersen iets inleveren. De verliezen bleven beperkt tot wat dubbeltjeswerk en de CBS-stemmingsindex zakte na bijna een uur handelen naar 95,40 tegenover een slot van 95,60 op gisteren.

Op de hoofdmarkt konden enkele fondsen zelfs een winstje boeken in deze flauwe markt. Geruchten over een overneming van Internatio en VOC zorgden na bijna een uur handel voor voorzichtige winsten. Internatio trok woensdagmorgen fl.0,50 aan op fl.76 en VOC mocht zeer bescheiden met een dubbeltje omhoog op fl.40. Handelaren wezen erop dat de geruchten al maanden circuleren en dat vooral in een lege markt spraakwater een sterk effect kan hebben op de koersvorming. Gisteren noteerde Internatio een uitzonderlijke hoge omzet van fl.45,73 miljoen. VOC behaalde een eveneens redelijke omzet van fl.13,39 miljoen. De noteringen van Internatio en VOC mochten op de tweede dag van de week nog stijgen met respectievelijk fl.1,50 en fl.1,70. Het andere havenfonds Pakhoed moest fl.1 inleveren op fl.187,50.

De chemiefondsen waren door het aantrekken van de olieprijzen woensdag even uit de gratie van de beleggers. Akzo moest fl.1 afgeven en noteerde een stand van fl.78,20. Branchegenoot DSM volgde met eveneens een verlies van fl.1 en kwam zo uit op een voorlopige notering van fl.83.

De daling van de dollar naar een na-oorlogs dieptepunt op fl.1,6980 was niet gunstig voor de internationals. Koninklijke Olie kon ondanks hogere olieprijzen in New York op dinsdag geen winst boeken. Het oliefonds, waarin gisteren flink werd gehandeld via het AIM-systeem, zakte vijf dubbeltjes op fl.134,10. KLM stuiterde op een na-oorlogs dieptepunt van fl.20,10, een verlies van fl.0,40. Philips moest van de beleggers fl.0,40 inleveren op fl.20,70. Unilever gaf af op fl.142,60, een min van zes dubbeltjes.

NMB Postbank reageerde positief op de plannen om banen te laten verdwijnen. Beleggers zien daardoor de 'overhead' bij vooral de Postbank verdwijnen en dat kan op de lange termijn positieve gevolgen hebben voor de winstontwikkeling. Eventuele stakingsacties maakten geen indruk op de handelsvloer en NMB-Postbank klom in de stille markt met fl.0,40 op fl.20,70.

NEW YORK - Na twee bemoedigendedagen heeft de effectenbeurs van New York zich gisteren weer van de pessimistische kant laten zien. De Dow Jones-index van de dertig grootste industriele fondsen daalde met 35,15 punten tot 2381,19 punten. In de twee voorgaande beursdagen was de index gestegen met in totaal ruim 51 punten. De omzet kwam uit op 151 miljoen aandelen na een omzet van 167 miljoen op maandag. Het aantal fondsen dat in koers daalde was ruim tweemaal zo groot als het aantal dat in koers steeg.

TOKIO - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag voor de derde achtereenvolgende dag gestegen. De Nikkei-index van 225 aandelen ging omhoog met 253,26 punten, een winst van 1,1 procent. Daarmee kwam de stijging sinds het weekeinde op 1.469 punten ofwel 6,6 procent.