Aangifte na aanval met elektrische veeprikker

HILVERSUM, 17 okt. Een inspecteur van de Dierenbescherming heeft aangifte gedaan bij de politie van Zuidlaren wegens mishandeling met een elektrische veeprikker.

Enkele veedrijvers gaven de inspecteur maandag tot drie keer toe een stroomstoot nadat deze een kritische opmerking had gemaakt over hun behandeling van graskalveren tijdens het lossen voor de jaarlijkse veemarkt in Zuidlaren. De inspecteur, W. Wannijn, heeft aan de mishandeling geen letsel overgehouden.

Een veeprikker is een stok waarmee stroomstoten kunnen worden gegeven, vergelijkbaar met de kracht van schrikdraad. De prikker is een hulpmiddel om weerspannig vee in beweging te krijgen.

De Inspectiedienst van de Dierenbescherming is niet gelukkig met het gebruik van de prikker door veedrijvers. 'We staan het toe omdat we moeten kiezen uit twee kwaden', zegt inspecteur Wannijn. Goed gebruik van de prikker is volgens hem minder schadelijk voor de dieren dan het 'domweg slaan met stokken'.

Het toezicht van inspecteurs van de Dierenbescherming is tijdens veemarkten noodzakelijk, aldus Wannijn. Dieren worden volgens hem zonder een toeziend oog te vaak hardhandig behandeld en zelfs mishandeld. Meestal is volgens hem met de veedrijvers redelijk te praten, behalve als ze aan het werk zijn.

'De stress is tijdens het uitladen van het vee enorm', aldus de inspecteur. 'Tijd is geld in deze bedrijfstak.' Aan scheldkannonades en grof woordgebruik zijn de in totaal tien inspecteurs gewend. Lijfelijk geweld komt volgens Wannijn zelden voor. 'Ik zie mijn mishandeling als een incident.'

Tijdens de wekelijkse veemarkten is vrijwel altijd een inspecteur aanwezig. Bij de jaarmarkten is dat minder vanzelfsprekend. Zuidlaren was gekozen omdat de dienst daar herhaaldlijk dierenmishandeling had geconstateerd. De inspecteurs hebben opsporingsbevoegdheid. Uit het jaarverslag van de dienst over 1989 blijkt dat 91 maal proces verbaal is opgemaakt. In totaal werden 237 dieren in beslag genomen. Het aantal dierenmishandelingen is veel groter. Wannijn: 'Voordat we overgaan tot disciplinaire maatregelen waarschuwen we minstens een of twee keer.'