WHO: in kielzog van Aids komt tuberculose weer op

GENEVE, 16 okt. Het aantal gevallen van de longziekte tuberculose stijgt vooral in Afrika snel als gevolg van de toenemende verspreiding van het HIV-virus, dat tot AIDS leidt. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve gisteren gemeld. Tuberculose is op eenvoudige wijze te bestrijden, maar in grote delen van de Derde wereld ontbreken voldoende medische voorzieningen en geneesmiddelen en dan verloopt TBC dodelijk.

Ongeveer drie miljoen mensen die zijn besmet met het HIV-virus (seropositieven) lijden ook aan tuberculose, zo blijkt uit een onderzoek van de WHO. De meesten, zo'n 2,4 miljoen, wonen in zwart Afrika. 'TBC wordt een parallelle epidemie', stelt de WHO. De drie miljoen die de WHO noemt zijn wel drager van het virus (seropositief), maar nog niet allemaal ziek. Het aantal gerapporteerde AIDS-gevallen bedroeg begin oktober 288.337 het werkelijke aantal AIDS-patienten schat de WHO op 700.000.

Ook in Westerse landen neemt het aantal gevallen van tuberculose weer toe, waarbij gezondheidsautoriteiten er al op hebben gewezen dat seropositieven vaker het slachtoffer zijn. De TBC-bacil krijgt een kans omdat de afweer tegen infectieziekten bij seropositieven en AIDS-patienten sterk verminderd is.

De WHO voorspelt dat tegen het einde van deze eeuw vijftien- tot twintig miljoen mensen besmet zullen zijn met het HIV-virus. (UPI)