Weer overleg van Korea's op hoog niveau

PANMUNJOM, 16 okt. De Zuidkoreaanse premier Kang Young-hoon is vanmorgen vertrokken voor een vierdaags bezoek aan Noord-Korea. Het is een tegenbezoek voor dat van de Noordkoreaanse premier Yon Hyong-muk, die begin september in Zuid-Korea te gast was. Het was toen voor het eerst dat beide landen op zulk hoog niveau contacten met elkaar hadden.

Young-hoon herhaalde vanmorgen bij het overschrijden van de grens het Zuidkoreaanse standpunt dat er pas een werkelijke verbetering in de betrekkingen tussen beide landen kan komen als de twee Korea's elkaars bestaan erkennen.

Volgens de Zuidkoreaanse media heeft Young-hoon een uitnodiging van president Roh Tae-woo op zak voor een topontmoeting in Seoul of Pyongyang met zijn Noordkoreaanse ambtgenoot Kim Il-Sung. Het voornaamste doel hiervan zou moeten zijn om het moeizame proces van vereniging van de beide Korea's een nieuwe impuls te geven.

Young-hoon en Hyong-muk zullen de onderhandelingen, die ze vorige maand in Seoul begonnen, weer opnemen. Belangrijke gespreksthema's zijn onder andere het lidmaatschap van de Verenigde Naties en de hereniging van families die door de Koreaanse deling van elkaar zijn gescheiden. (AP, Reuter)