Wachtkamertijdschrift

Gezondheid. Nederlands Tijdschrift voor Gezondheid. Verschijnt zesmaal per jaar. Jaarabonnement fl.52,50, maar bedoeld als wachtkamertijdschrift. Uitgeverij Mediskoop BV, Huizen.

De wachtkamer bij huisarts en specialist is een ruimte die, indien goed gevuld met patienten en beduimelde tijdschriften, het mismanagement in de praktijk aantoont. Het vooruitzicht om een half uur in een volle wachtkamer te moeten doorbrengen houdt heel wat mensen op de been.

Wie een bezoek aan de wachtkamer niet kan vermijden, vermaakt zich daar met uit elkaar vallende exemplaren van Arts en Auto, Libelle of allerlei glossy magazines over golf, mode en buitenlandse reizen die kennelijk ongevraagd worden toegezonden aan het doktersechtpaar dat de lokaliteit runt.

Wachten op de dokter kan veel leuker worden nu er een speciaal wachtkamertijdschrift is verschenen. Het eerste nummer ligt voor u klaar bij de dokter. Hollen!

Het tijdschrift staat vol met verhalen over ziekten. Onmiddellijk rees de vraag of toekomstige patienten daar nu juist over willen lezen in de wachtkamer, maar uitgeverij Mediskoop schrijft mij het effect van het nulnummer van 'Gezondheid' meteen te hebben onderzocht, en ' Ofschoon het onderzoek nog niet geheel is afgerond, hebben we nu al de indruk dat gezondheid als een veelzijdig tijdschrift met een breed draagvlak wordt gezien, dat bovendien een passend Umfeld biedt aan adverteerders die hun produkten in de gezondheidssfeer hebben gepositioneerd.'

Het wachtkamertijdschrift is opgezet ' om in de steeds toenemende behoefte aan medische informatie aan de leek c.q. patient te kunnen voorzien. Uitgangspunt daarbij is het verstrekken van objectieve informatie met accent op preventie en met als grondtoon verbetering van de kwaliteit van het leven.'

Dat belooft veel goeds, niet alleen voor de volksgezondheid.

In het eerste nummer staat een artikel van Willem Duys over zieke showbizzers die toch de Buhne betreden. The show must go on. Duys weet Sammy Davis jr, de Franse acteur en regisseur Bernard Blier en de Amerikaanse filmster John Wayne, alledrie inmiddels overleden aan hunkanker, te memoreren zonder het woord kanker te noemen. Davis kwam het podium op met ' ogen hol in een gezicht als een masker en de littekens van alle bestralingen duidelijk zichtbaar in zijn hals'. Blier ' bleek door de gevreesde ziekte gereduceerd tot een wandelend skelet' en John Wayne wordt een angstig vermagerde reus die het met wilskracht en uithoudingsvermogen had uitgehouden tot de speciale avond waarop hij een Oscar voor zijn hele oeuvre kreeg en toen ' zowaar nog enige krachtige uitspraken deed.'

Duys prijkt in het tijdschrift ook in een advertentie van pilfabrikant Schering. Hij staat als trots stamhoofd tussen vrouw, drie kinderen, twee schoonkinderen en vier kleinkinderen. Misschien is het wel de echte grootfamilie Duys. De drie vruchtbare vrouwen op de familiefoto dragen shirts met logo's van drie pilsoorten van de fabrikant.

Er zijn meer van die combinaties. Naast een artikel van internist dr J. H. B. de Bruijn over hoge bloeddruk vinden we een advertentie voor cholesterolgunstige koffiemelk van Becel. De verhandeling van apothekeres Angelika van den Broek-Rahmstorf over pijnstillers is afgedrukt naast een pagina waarop een advertentie van Roter voor pijnstiller paracetamol staat. Aan het eind van een artikel over brandwonden van Hans Hoekstra, arts bij het brandwondencentrum in Beverwijk, staat de advertentie voor Duoderm pleisters, onder andere ideaal bij kleine tweedegraads brandwonden.

Waar blijft nu de preventie en waar de kwaliteit van leven?

We lezen een alinea in het brandwondenverhaal. ' 's Nachts thuisgekomen van een avondje stappen en niet geheel nuchter meer wordt de frituurpan op het vuur gezet. Nog bij een laatste biertje wordt het opwarmen van het vet afgewacht. Hoe vaak kwam het al niet voor dat mensen in deze situatie door slaap werden overmeesterd en pas wakker werden toen de frituurpan, de keuken of zelfs al het hele huis in lichterlaaie stond?'

Het antwoord op die vraag weet ik niet en ik krijg het ook niet. Objectieve informatie ontbreekt. Het wachten blijft op aanwijzingen voor preventie en verbetering van de kwaliteit van het leven: ' Vluchten helpt niet meer. In het minst ernstige geval wordt nog op tijd lont geroken en probeert men in alle haast de brandende pan naar buiten te brengen. Door lopen met de pan wakkeren de vlammen aan en laat men de pan juist vallen. En blussen met water is vaak nog erger: het vet ploft de pan uit en spat in het rond.'

De volgende zin gaat over ontploffende gastankjes (' Wat dacht u van het campinggastankje dat nog niet leeg was of verkeerd werd aangesloten.').

Hoe te handelen bij brand in de pan, hoe dat te voorkomen en hoe de levenskwaliteit van de eenzame drinker te verbeteren doet dokter Hoekstra van het brandwondencentrum niet uit de doeken. Zeker omdat Philips, Moulinex, of andere fabrikanten van thermostaatgecontroleerde elektrische friteuses geen belangstelling hadden voor een advertentie. Of omdat Buckler en Bavaria hun reclamebudget al elders hebben besteed. ..ZOUT!' Onder die titel bezorgen twee dietistes van het Leidse Academisch Ziekenhuis de wachtende patienten een schuldcomplex over hun zoutconsumptie. Nederlanders eten veel te veel zout. Wel 10 tot 15 gram keukenzout per dag. Moeiteloos wordt dit omgecijferd naar 4000 tot 6000 mg natrium per dag. Hoeveel wachtenden weten dat mg (milligram) voor eenduizendste gram staat? Hoeveel inmiddels angstige patienten weten hoe groot het aanbevolen dagelijkse zoutrantsoen dan wel is? Zelfs ik weet dat niet en het staat ook niet in het artikel. Wel is een tabel afgedrukt waarin staat hoeveel een pizza weegt en dat daar 1500 mg zout in zit. En in een zoute haring zit 2300 mg. Maar hoe stevig het deksel de rest van de dag op de zoutpot moet blijven (preventie!) na consumptie van zo'n overheerlijke en goede vetzuren bevattende haring (kwaliteit van leven!), wordt ons niet verteld.

Er zijn gerenommeerde tijdschriften waarin advertenties de achterkant van de redaktionele tekst vullen. Er komen helaas steeds meer tijdschriften waarin redaktionele artikelen de ruimte tussen de advertenties vullen.

Ter voorkoming van maagzuuraanvallen en hoge bloeddruk en ter bevordering van de kwaliteit van uw leven lijkt me het het beste de wachtkamer voorlopig maar weer te mijden.

    • Wim Köhler