Toestand van Schauble is iets verbeterd

BONN, 16 okt. Volgens de specialisten in de universiteitskliniek van Freiburg is de gezondheidstoestand van de Duitse minister van binnenlandse zaken, de 48-jarige Wolfgang Schauble (CDU), iets verbeterd. Sinds de moordaanslag die vrijdagavond op hem werd gepleegd tijdens een CDU-verkiezingsbijeenkomst in het Zuidbadense Oppenau is de minister echter nog steeds aan beide benen en de rechterarm verlamd, terwijl hij af en toe ook nog hulp van ademhalingsapparatuur nodig heeft.

Schauble, die vrijdagavond door een 37-jarige geesteszieke man met pistool in hoofd en borst werd geschoten, is inmiddels tweemaal urenlang geopereerd aan de wervelkolom, waarin een borstwervel zou zijn getroffen. Na de tweede operatie, zondagnacht, werd zijn toestand gisteren in een medisch bulletin 'zeer ernstig' genoemd. In de regeringscoalitie in Bonn werd toen het ergste gevreesd. Kanselier Kohl, die persoonlijk bevriend is met Schauble en in hem ook een potentiele opvolger zou zien, sprak gisteren op een persconferentie van 'een vreselijke nachtmerrie'. Als minister wordt Schauble voorlopig vervangen door zijn collega van justitie, Hans Engelhard (FDP).

Vanmorgen deelde de Freiburgse universiteitskliniek mee dat de functies van hart, longen en bloedsomloop van de minister intussen waren 'gestabiliseerd'. Volgens de kliniek kan nu ook een zondag uitgestelde gezichtsoperatie worden overwogen. De verwondingen aan Schaubles gezicht zijn zeer ernstig, in enkele Duitse kranten heet het dat de helft van zijn gezicht praktisch is verdwenen.

De politie heeft gisteren in de Freiburgse kliniek een 31-jarige gestoorde man aangehouden die op weg was naar Schaubles kamer. De man, die de kliniek goed kent omdat hij er tot enkele maanden geleden in psychiatrische behandeling was, had zich toegang verschaft door zich als leverancier voor te doen. Hij droeg een blikken kindertrompetje om zijn hals waarin een 23 centimeter lange vijl verborgen was.