Protest tegen taxi-beleid rond Schiphol

AMSTERDAM, 16 okt. Het gros van de ruim 600 Amsterdamse taxichauffeurs vervoert de komende paar dagen geen passagiers naar de luchthaven Schiphol.

Ongeveer tweehonderd van hen verzamelden zich met hun auto's rond het middaguur voor een algemene vergadering op het Museumplein in Amsterdam.

De chauffeurs protesteren tegen het feit dat ze sinds 1 september geen reizigers meer mogen vervoeren vanaf Schiphol naar de hoofdstad. De Amsterdamse chauffeurs hebben hun inkomen sindsdien naar eigen zeggen met een kwart zien dalen.

Hotels die de boycotactie ontduiken door taxi's uit de omliggende gemeenten te bestellen zullen eveneens worden geboycot. Taxichauffeurs uit andere regio's zullen worden belemmerd als ze klanten naar Schiphol willen brengen.

Het vervoer vanaf de luchthaven is voorbehouden aan de zogenoemde Schipholtaxi's. Volgens de wet op het personenvervoer mogen chauffeurs niet onbesteld klanten vervoeren vanuit een andere regio dan die waarin zijzelf opereren. Schiphol ligt in de taxiregio Amstel- en Meerlanden, Amsterdam in de regio Amsterdam/Zaanstreek.

De actie is een initiatief van dertien 'verontruste' chauffeurs die via pamfletten hun collega's hebben gemobiliseerd. De dertien hebben de deelnemers vanochtend uitdrukkelijk gevraagd geen geweld te gebruiken tijdens de boycotactie. Het overkoepelend orgaan Centraal Bureau voor Taxi's in Amsterdam zegt liever via de rechter tot een oplossing te komen. Het bureau is tegen het verbod in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Volgens de woordvoerder van de verontruste groep taxichauffeurs, L. Luts, worden er op dit moment nog wel passagiers naar de luchthaven Schiphol vervoerd. Men wacht op een 'tactisch juist ogenblik' om over te gaan tot een totale boycot. Het taxivervoer in Amsterdam heeft vandaag tussen twaalf uur en half een even stil gelegen in verband met de acties.