Prins Charles wist niet wat litho's waren

ROTTERDAM, 16 okt. De litho's die de Britse prins Charles heeft laten maken van zijn aquarellen mogen niet als 'originele drukken' verkocht worden. Dat heeft de kroonpretendent zelf bepaald, nadat vorige maand de Royal Society of Painter-Etchers and Engravers bij de Britse vorstin had geprotesteerd tegen de verkoop van de vermeende grafiek op een tentoonstelling met werken van de prins, aldus het Britse zondagsblad Observer.

Een galerie in Salisbury bood begin september lithografische reprodukties aan van drie aquarellen van Prins Charles, twee landschappen en een gezicht op Windsor Castle. Ze verschenen in een oplage van 295 exemplaren tegen een stuksprijs van bijna tienduizend gulden. De gesigneerde reprodukties werden niet ambachtelijk maar door een professionele drukker vervaardigd. 'Ik respecteer prins Charles, maar als hij er serieus over denkt een graficus te worden dan moet zijn mouwen opstropen en vuile handen krijgen', aldus een lid van de Royal Academy vorige maand.

Na de protesten liet de prins weten dat hij eigenlijk niet goed wist wat een 'litho' was. Om misverstanden te verkomen, aldus de prive-secretaris van de prins, zullen de drukken nu beschreven worden als 'litho's vervaardigd op basis van aquarellen van de prins van Wales'. De grafici kunnen met deze beschrijving akkoord gaan.

Een litho is een afdruk van een direct op steen getekende of geschilderde voorstelling. Voor elke afdruk moet het oppervlak van de steen opnieuw bewerkt worden. Afgezien van de slijtage die daarbij optreedt, zal een graficus zelden naar een oplage streven van 295 exemplaren.