Polen en Oekraine sluiten staatsverdrag

WARSCHAU, 16 okt. Polen en de Oekraine hebben gisteren in Warschau een bilateraal verdrag getekend waarin ze zijn overeengekomen betrekkingen te onderhouden, elkaars minderheden goed te behandelen en geen aanspraken op elkaars gebied te maken. Het is het eerste verdrag van deze aard tussen een Sovjet-republiek en een ander land.

Polen heeft zowel de Oekraine als Rusland en Wit-Rusland benaderd voor een dergelijk bilateraal akkoord. De regering in Minsk heeft die Poolse avances genegeerd, die in Kiev heeft ermee ingestemd en die in Moskou moet nog reageren. Ook Hongarije is overigens uit op een dergelijk akkoord met de aangrenzende Oekraine; een tijdschema is daarvoor nog niet opgesteld.

Het akkoord, gisteren getekend door de ministers van buitenlandse zaken van Polen en de Oekraine, verklaart dat beide landen vriendschappelijk als 'soevereine staten' naast elkaar bestaan en dat over volledige diplomatieke betrekkingen in een later stadium wordt onderhandeld. Polen en de Oekraine, aldus het document, 'hebben een onvervreemdbaar recht hun politieke status in omstandigheden van volledige vrijheid vast te stellen en hun politieke, sociale en economische ontwikkeling onbeperkt na te streven'.

Volgens een woordvoerder van het Poolse ministerie van buitenlandse zaken heeft de centrale Sovjet-regering geen bezwaar gemaakt tegen het Pools-Oekraiense verdrag 'omdat het in overeenstemming is met het internationale recht en de interne Sovjet-wet'. In het akkoord staat ook duidelijk, zo voegde hij daaraan toe, dat het verdrag niet is gericht tegen een derde partij.

De Oekraine heeft zich op 16 juni in principe soeverein verklaard maar moet die soevereiniteit nog in aparte wetten vastleggen.

De regering in Kiev staat daarbij onder druk van een krachtige afscheidingsbeweging, die ijvert voor de volledige onafhankelijkheid van de Sovjet-republiek en die wil dat de Oekraine zich een eigen leger en een eigen munteenheid aanschaft. (AP)