Nieuwe uitbarsting dreigt bij Ayodhya van oud conflictmoslims en hindoes; Hevige ruzie in India om bouw hindoe-tempel

NEW DELHI, 16 okt. De politie in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft de afgelopen dagen op grote schaal fundamentalistische hindoes aangehouden die bezig waren met de voorbereiding van acties voor de bouw van een hindoetempel op de plaats van een moskee in Ayodhya.

In de stad Colonelganj leidde een klein incident tijdens een godsdienstige processie vorige week tot rellen, plunderingen en brandstichting die oversloegen naar omliggende dorpen. Uttar Pradesh is een centrum van hindoes, maar er zijn grote gebieden waar moslims in de meerderheid zijn.

Volgens ooggetuigenverslagen die New Delhi bereikten zouden bij botsingen in de deelstaat de afgelopen weken 300 mensen zijn gedood, voornamelijk arme hindoes en moslimboeren en arbeiders. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen.

De lange geschiedenis van conflicten tussen hindoes en moslims maakt de verdeeldheid tussen de twee religieuze gemeenschappen in aanleg explosief. Het was meer dan veertig jaar geleden de reden voor de scheiding van India en Pakistan. Ondanks het bestaan van de moslimstaat Pakistan, bleef in India een grote minderheid van meer dan 100 miljoen moslims wonen, die het gevoel hebben geisoleerd te zijn.

In een land waar godsdienst en de beleving ervan in het openbaar belangrijke aspecten zijn van het dagelijks leven, komen deze diepe kloven vooral naar buiten gedurende godsdienstige feesten, die talrijk zijn in deze tijd van het jaar. Dit was ook het geval in Colonelganj, een stad dichtbij Ayodhya, dat het centrum is geworden van een godsdienstige oplevingsbeweging van het hindoeisme, de 'Vishwa Hindu Parishad' (VHP), die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de huidige onrust.

In Ayodhya ligt een moslim-moskee die daar in de zestiende eeuw is gebouwd door een Mongoolse bezetter op een tempel ter ere van de geboorteplaats van de hindoes. De VHP wil een tempel bouwen op de plaats waar nu de moskee staat. Vorig jaar heeft deze partij een actie georganiseerd om stenen uit heel India naar Ayodhya te brengen voor de bouw van de tempel. In plaats van als bouwmateriaal te worden gebruikt, werden deze stenen in optocht meegevoerd door moslimwijken, wat toen resulteerde in botsingen tussen de gemeenschappen waarbij meer dan 600 mensen werden gedood.

De optocht van honderdduizenden met stenen gewapende hindoes naar Ayodhya werd alleen gestopt omdat er verkiezingen werden afgekondigd in november 1989 en er een nieuwe regering aan de macht kwam. De VHP heeft nu opgeroepen om op 30 oktober van dit jaar te beginnen met de bouw van de tempel. De hindoepartij BJP heeft besloten de VHP te steunen, hoewel het een bondgenoot is van de regerende coalitie.

De huidige president van de BJP, L. K. Advani, heeft het beginsein gegeven voor een processie van dertig dagen die precies op 30 oktober de dag waarop de bouw van de tempel en de afbraak van de moskee moet beginnen zal arriveren. De 'pelgrims' lijken op kruisvaarders, gewapend met zwaarden en mythologische drietanden.

Hoewel Advani in zijn toespraken vermijdt om te verwijzen naar de moslims, hebben radicale groepen die meelopen met de processie de gemoederen van de hindoes in de steden langs de route verhit, waardoor de angst en de agressie onder de moslims worden aangewakkerd en waardoor er in geheel India rellen uitbreken.

Men verwacht meer rellen als de processie de deelstaat Uttar Pradesh bereikt. Mulayam Singh Yadev, de eerste minister van de deelstaat, een hindoe uit een lage kaste, heeft duidelijk gemaakt dat hij niet zal dulden dat de tempel wordt gebouwd tegen de wil van de moslims. Hij heeft een aantal bijeenkomsten georganiseerd om te trachten de moslims en de lagere hindoekasten te verenigen onder de banier van 'secularisme'.

    • Bernard Imhasly