Landbouwministers EG nog verdeeld over Gatt

LUXEMBURG, 16 okt. De kans dat de ministers van landbouw van de Europese Gemeenschap vandaag overeenstemming bereiken over vermindering van de EG-landbouwsubsidies in het kader van de Uruguay-ronde van de GATT, wordt door waarnemers hier zeer klein geacht.

Vlak voor de zitting vanmorgen in Luxemburg begon nadat de raad vorige week dinsdag niet tot overeenstemming had kunnen komen betwijfelde de Belgische staatssecretaris voor landbouw, Paul De Keersmaeker, dat de ministers zich vandaag wel zullen neerleggen bij het Commissievoorstel. De Commissie zegt daarin de directe steun voor de landbouw in de EG in de komende tien jaar met dertig procent te willen verminderen (overigens met 1986 als uitgangspunt).

Belgie is een van de landen die fel gekant zijn tegen het voorstel van de Commissie. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn van mening dat het voorstel, in vergelijking met de 70 a 75 zeventig (inkomenssubsidies) en 90 procent (exportsubsidies) reductie die de Amerikanen hebben voorgesteld, lang niet ver genoeg gaat.

De Nederlandse minister van landbouw, Bukman, waarschuwde vandaag dan ook dat het niet tot overeenstemming komen over het landbouwpakket tot gevolg zal hebben dat er een reactie zal komen. Daarbij zullen volgens Bukman de andere landen elkaar gaan 'overbieden' met exportsubsidies. Dat zou volgens de minister kunnen leiden tot een 'ontregeling' van de wereldmarkt. Het vinden van nieuwe markten voor de afzet van EG-landbouwprodukten, bijvoorbeeld in Japan, zou daardoor sterk worden bemoeilijkt, zo niet onmogelijk worden gemaakt.

'Als er grote spanning blijft bestaan tussen enerzijds de EG en anderzijds de VS en de Cairns-groep (o.a. Australie en Nieuw Zeeland) en het loopt in december spaak, dan sluit ik niet uit dat er buiten de EG om gepacteerd zal worden tussen bijvoorbeeld de VS en Japan', zo waarschuwde Bukman, die meende dat de ongunstige gevolgen niet veronachtzaamd mogen worden.

Over de mogelijkheid dat de landbouwministers er vandaag niet uitkomen en de beslissing over de goedkeuring van het EG-mandaat bij de GATT-onderhandelingen overlaten aan de ministers van handel, die aanstaande donderdag over het hele onderhandelingsmandaat overleggen, zei Bukman gisteren dat dat de onderhandelingspositie van de Europese Commissie ernstig zou ondergraven.

'Als de ministers van landbouw het mandaat niet ondersteunen dan gaat je onderhandelingspositie er natuurlijk niet erg op vooruit', zo meende Bukman.

De EG had tot gisteren de tijd om haar voorstel in te leveren bij de GATT, maar heeft deze 'deadline' nu met een dag overschreden. Daarentegen hebben de Amerikanen hebben zich wel netjes aan de afgesproken datum gehouden en hun voorstel gisteren precies op tijd ingediend.

    • Frits Schaling