Korte vakanties in trek door fraai herfstweer

ROTTERDAM, 16 okt. Door het mooie weer bestaat deze week veel belangstelling voor korte binnenlandse vakanties. Veel hotels, bungalowparken en campings zijn volgeboekt.

Volgens een schatting van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) hebben deze week ruim 750.000 mensen vakantie, van wie er zo'n 350.000 in Nederland blijven. De ANVR heeft nog geen aanwijzingen dat het aantal vakanties dit jaar is toegenomen.

Regionale VVV's en attractieparken hebben al wel een stijging van het aantal bezoekers waargenomen. Het attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel gaat, mede dank zij de herfstvakantie, een topjaar tegemoet. Deze week telt De Efteling gemiddeld 20.000 tot 25.000 bezoekers per dag. Deze cijfers zijn gelijk aan die van een gemiddelde dag in de zomervakantie. Tot nu toe heeft De Efteling dit jaar ruim 2,3 miljoen bezoekers gehad. Het park verwacht in totaal 2,4 miljoen bezoekers, 200.000 meer dan vorig jaar.

Een woordvoerder van het ponypark Slagharen spreekt van een verdubbeling van het aantal bezoekers ten opzichte van de herfstvakantie vorig jaar. Het safari- en recreatiepark De Beekse Bergen verwacht deze week 18.000 safarigangers, waarmee de herfstvakantie een drukke zomerweek evenaart. Het recreatiepark van de Beekse Bergen is dit jaar in de herfstvakantie gesloten, omdat openstelling volgens een woordvoerder niet 'rendabel' is in het naseizoen.

De provinciale VVV's zijn tevreden met het aantal bezoekers. In Noord-Brabant is hun aantal tot nu toe met een kwart gestegen ten opzichte van vorig jaar. Omdat de bungalowparken vol zijn, hebben vooral de hotels meer boekingen dan anders. In Zuid-Limburg zijn de hotels 'redelijk vol', de campings zijn voor zestig procent bezet en de bungalows en appartementen voor 98 procent.

In Drenthe valt vooral de verbreding van het vakantieseizoen op: meer vakanties voor een kortere periode, aldus de VVV. 'Het is hier tot begin oktober druk geweest met vakantiegangers', zegt een woordvoerster. 'Dat is duidelijk anders dan in andere jaren.' De hotels en de campings zijn 'redelijk' bezet, de bungalows zijn grotendeels vol. De grote bungalowparken scoren met een bezetting van vrijwel honderd procent traditiegetrouw het hoogst.

Bij de grote reisorganisaties voor vakanties in het buitenland heerst momenteel topdrukte. De belangrijkste bestemmingen zijn Spanje, Griekenland en Tunesie. Bij Holland International zijn dit jaar minder reizen naar Turkije verkocht, door de spanningen in de Golf. Van de stedenvakanties zijn vooral reizen naar Berlijn, Londen en Parijs in trek.