Inspecteur op veemarkt mishandeld

ZUIDLAREN, 16 okt. Een inspecteur van de landelijke inspectiedienst van de Dierenbescherming is gisteravond op de veemarkt in het Drentse Zuidlaren mishandeld met een elektrische veeprikker, volgens directeur P. van Oers van de inspectiedienst.

Het slachtoffer maakte opmerkingen over de manier waarop enkele veedrijvers jongvee loste. Volgens de inspecteur ging dat te grof. Daarop trokken negen veedrijvers hem in de veewagen, hielden hem vast en drukten tot drie keer toe een veeprikker langdurig op zijn lichaam. Een veeprikker is oorspronkelijk bedoeld om halsstarrige dieren tot spoed te manen met korte, felle stroomstoten. De stroomstoot van een prikker is vergelijkbaar met de schok veroorzaakt door schrikdraad.

Volgens Van Oers is de najaarsveemarkt van Zuidlaren herhaaldelijk het toneel van dierenmishandeling. De veemarkt die eens per jaar wordt georganiseerd, is volgens Van Oers niet berekend op de grote aantallen vee die worden aangevoerd. 'Op de dag voor de veemarkt mag het vee vanaf drie uur 's middags worden aangevoerd. Het vee moet dan zonder verzorging wachten tot het de volgende dag wordt verhandeld.' Om dit jaar eventuele misstanden te voorkomen, waren maandag diverse inspecteurs van de Dierenbescherming in Zuidlaren aanwezig.

Volgens Van Oers moesten ze voortdurend opmerkingen maken over de hardhandige wijze waarop het vee werd gelost. Wegens de grote drukte moest er haast worden gemaakt met het lossen van het vee, hetgeen het welzijn van de dieren bepaald niet ten goede kwam, aldus de directeur. 'Dieren die aarzelden bij het afdalen van de laadklep, werden gewoonweg opzij de laadklep afgeduwd, waarna ze naar beneden vielen.'