Graficus Van Gelder overleden

ROTTERDAM, 16 okt. De graficus Dirk van Gelder is gisteren op 83-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Scheveningen overleden. Van Gelder heeft zijn leven lang tekeningen, aquarellen en grafiek gemaakt waarbij de natuur zijn inspiratiebron vormde. Aanvankelijke werden deze natuurstudies neergezet alsof de bloemen, vlinders en rupsen met een loep waren bekeken. Later schilderde en tekende Van Gelder met een lossere hand. Deze schetsen verschenen onder meer in het boek 'Buiten is dichtbij'.

In 1976 werd aan Van Gelders werk een tentoonstelling gewijd in het Rijksmuseum Vincent van Gogh. In datzelfde jaar verscheen de uitgebreide biografie en oeuvre-catalogus van de Franse graficus Rodolphe Bresdin waaraan Van Gelder meer dan tien jaar aan gewerkt had. Behalve schrijver-over-Bresdin, verzamelde hij ook diens bladen.