Gemeenteraadsverkiezingen; Verlies voor regeringscoalitie in Hongarije

BOEDAPEST, 16 okt. De centrum-rechtse regeringscoalitie in Hongarije heeft bij de zondag gehouden gemeenteraadsverkiezingen verlies moeten incasseren, vooral in de stedelijke centra.

De opkomst bij de tweede ronde van de verkiezingen was opnieuw zeer laag, een uitdrukking van het ongenoegen bij de kiezers over het trage tempo van de hervormingen en de politiek in het algemeen. Ook speelde 'verkiezingsmoeheid' een rol: de tweede ronde van zondag was de zesde keer dit jaar dat de Hongaren naar de stembus gingen. In Boedapest bracht nog 36 procent van de stemgerechtigde inwoners zijn stem uit, op het platteland slechts 27 procent.

De verkiezingen zijn een overwinning geworden voor de twee belangrijkste oppositiegroepen, de Liga van Vrije Democraten (SzDSz) en de Jonge Democraten (Fidesz). Van de 1.707 gemeenteraadszetels waarvoor zondag werd gestemd gingen er 302 naar de SzDSz, 142 naar Fidesz en 289 naar kandidaten die door beide partijen werden gesteund. Onafhankelijke kandidaten wonnen 264 zetels. Het Hongaars Democratisch Forum (MDF), bij de parlementsverkiezingen de grootste partij van Hongarije en de belangrijkste partij binnen de regeringscoalitie, kreeg slechts 195 zetels. De twee partners van het MDF in de regering, de Partij van Kleine Boeren en de christen-democraten, veroverden respectievelijk 108 en 82 zetels.

Niet bekend