Franse eer verbonden aan lot Aoun

BEIROET/PARIJS, 16 okt. De Franse president Mitterrand heeft gisteren de 'eer van Frankrijk' verbonden aan de veiligheid van de Libanese generaal Michel Aoun. De Libanese premier Selim al-Hoss heeft vanochtend gezegd dat nog geen definitieve beslissing is genomen over Aouns lot. Het Libanese leger heeft echter alle toegangswegen tot de ambassade afgesloten.

Premier Hoss, die reageerde op Mitterrands uitspraken, leek ruimte te bieden voor een compromis over de kwestie van generaal Aoun. Deze staakte zaterdag zijn rebellie tegen de Libanese regering en haar Syrische steunpilaar na een door Syrie geleide aanval en zocht zijn toevlucht in de Franse ambassade in Beiroet. Enkele ministers uit Hoss' kabinet deelden vervolgens mee dat was besloten generaal Aoun te berechten, onder andere wegens diefstal van 75 miljoen dollar. Maar Hoss zei: 'De kwestie wordt nog besproken en bestudeerd door de regering. We zullen spoedig de juiste beslissing nemen die Libanons nationaal belang waarborgt.'

Op een persconferentie in Parijs zei president Mitterrand gisteren dat generaal Aoun in de Franse ambassade kan blijven tot de Libanese autoriteiten hem laten vertrekken. 'Generaal Aoun heeft zijn toevlucht gezocht in de Franse ambassade. Hij heeft om politiek asiel in Frankrijk gevraagd en Frankrijk heeft hem dat verleend. Het is een kwestie van eer voor Frankrijk: het zal generaal Aoun en zijn veiligheid beschermen.'

In Aouns vroegere gebied in de christelijke enclave wordt de toestand steeds slechter. Linkse en moslim-milities zijn het gebied binnengedrongen en hebben er woningen en winkels geplunderd en burgers ontvoerd. De pro-Syrische christelijke militie van Elie Hobeika, die met de Syrische troepen is meegekomen, zou aanhangers van de Falange, de grootste christelijke politieke organisatie, ontvoeren. Ook de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, die een controlepost in christelijk gebied heeft opgezet, zou druk bezig zijn christenen te ontvoeren. (Reuter, AP, AFP)

Pag.9: Hoofdartikel