Drie verdachten op vrije voeten door fouten van justitie

AMSTERDAM, 16 okt. Minister Hirsch Ballin (justitie) heeft een onderzoek gelast naar fouten van het Openbaar Ministerie die hebben geleid tot vrijlating van drie verdachten. De Amsterdamse rechtbank heeft hen op vrije voeten gesteld wegens nalatigheid van een rechter-commissaris en een vormfout van het Openbaar Ministerie.

Hirsch Ballin heeft verklaard deze gang van zaken zeer te betreuren. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft de minister vanmiddag om opheldering gevraagd.

Het gaat om twee mannen die worden verdacht van verkrachting van twee vijftienjarige meisjes en om een man die wordt verdacht van poging tot doodslag.

Minister Hirsch Ballin vindt het een 'heel ernstige zaak' dat als gevolg van fouten van justitie drie mensen op vrije voeten komen, voordat de rechter heeft kunnen oordelen.

In de verkrachtingszaken had de raadsman van een van de verdachten een verzoek gedaan bij de rechter-commissaris om het gerechtelijk vooronderzoek te heropenen. Omdat een reactie op dit verzoek uitbleef, moest de dagvaarding gisteren nietig worden verklaard. De verdachte van de poging tot doodslag kwam vrij omdat het Openbaar Ministerie hem niet tijdig had gedagvaard.

Bij de Tweede Kamer ligt momenteel een wetsvoorstel van het ministerie van justitie om het automatisch vrijlaten van verdachten als gevolg van vormfouten aan banden te leggen. De behandeling van het wetsvoorstel zal nog enige tijd duren, omdat de Kamer advies heeft gevraagd aan een commissie van deskundigen.

De PvdA-fractie wil van minister Hirsch Ballin weten wat volgens hem de oorzaak is van de vormfouten die de officier van justitie in Amsterdam heeft gemaakt. De vrijlating van de drie verdachten schaadt volgens de PvdA het rechtsgevoel van de burger. De fractie wil dat de minister op de kortst mogelijke termijn maatregelen neemt om in de toekomst dergelijke fouten te voorkomen.

Vorige week, tijdens de Algemene beschouwingen, zei PvdA-fractievoorzitter Woltgens zich zorgen te maken over de organisatie bij justitie en politie.

'Het is toch hemeltergend dat een voor moord veroordeelde op vrije voeten komt, omdat er met de post weer eens iets fout ging. Ik kan me eerder voorstellen dat in zo'n geval dat de Officier van Justitie ontslagen wordt, dan dat de moordenaar op vrije voeten wordt gesteld', aldus Woltgens tijdens dat debat.

Pag.3: Hoogleraar: geloofwaardigheid staat op het spel