Bush: oorlogsmisdaden in Koeweit strafbaar

DALLAS/ PARIJS, 16 okt. De Amerikaanse president Bush heeft de Iraakse leider Saddam Hussein gisteren gewaarschuwd dat hij ter verantwoording kan worden geroepen voor misdaden in Koeweit tijdens de Iraakse bezetting. Bush zinspeelde op processen als die van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog.

Bush sprak op een bijeenkomst van de Republikeinse partij in Dallas. 'Elke dag komen er nieuwe berichten naar buiten over de vreselijke wreedheden die door Saddams troepen worden aangericht' in Koeweit, zei Bush, die sprak van een 'systematische aanval op de ziel van een natie'.

Hij noemde het lot van twee kinderen die waren gearresteerd wegens het verspreiden van pamfletten. 'Iraakse militairen haalden hun ouders en lieten hen toekijken terwijl die twee kinderen werden doodgeschoten voor hun ogen werden geexecuteerd.' 'Terug naar Hitler', zei Bush. 'Maar denk eraan, toen Hitlers oorlog eindigde, waren er de processen van Neurenberg.'

De mogelijkheid van dergelijke processen was al eerder aan de orde gesteld door Amerikaanse functionarissen, maar nog niet door de president zelf. Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren dat Bush' opmerkingen kunnen dienen als waarschuwing aan Iraakse legerofficieren dat ook zij ter verantwoording kunnen worden geroepen. Hij voegde eraan toe dat de regering diverse mogelijkheden bestudeert om Saddam en/of Iraakse troepen in Koeweit te berechten.

Wat dit betreft denkt het Amerikaanse ministerie van justitie naar verluidt aan een resolutie over oorlogsmisdaden in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dit aspect zou ook eventueel kunnen worden toegevoegd aan een resolutie waarin Irak wordt veroordeeld wegens in Koeweit aangerichte verwoestingen en waarin herstelbetalingen worden geeist. Zo'n resolutie wordt ook in Washington overwogen.

Pag.4: Vervolg/ Democratie in Koeweit

Vervolg van pag. 1

De Amerikaanse minister van defensie Dick Cheney zei gisteren in Londen dat de VS bereid zijn eventueel jaren troepen in Saoedi-Arabie te houden. 'We zijn er zolang als de Saoediers ons nodig hebben zolang als nodig is om het werk af te maken'.

Cheney zei dat de sancties waartoe de Veiligheidsraad in augustus besloot nu pas Irak beginnen te treffen. Hij onderstreepte herhaaldelijk dat Amerika hoopt een oorlog te vermijden.

Ook de Franse president Mitterrand zei gisteren dat de internationale gemeenschap de druk op Irak nog lang moet handhaven. Hij noemde het embargo een 'kwestie van lange adem', maar 'men moet ervan uit blijven gaan dat het embargo de strategie is.' Hij voegde eraan toe dat Frankrijk zijn troepenmacht in Saoedi-Arabie (nu 5.000 man) 'licht' gaat uitbreiden. De VS hebben in het Golfgebied nu ruim 200.000 militairen, met inbegrip van de manschappen op de Amerikaanse vloot.

Overigens zei de Franse minister van buitenlandse zaken Dumas tegelijk dat leiders van de Golfstaten twijfelen aan de doelmatigheid van de sancties tegen Irak. Dumas, die in het Golfgebied op bezoek is, sprak na ontmoetingen met de leiders van Qatar en Bahrein. (Reuter, AP, UPI)