British Museum ontdekt valse en echte Rembrandts

ROTTERDAM, 16 okt. Een kwart van de Rembrandt-tekeningen uit het bezit van het British Museum in Londen, 24 van de 106 bladen, is ten onrechte aan Rembrandt toegeschreven. Tot die conclusie is de museumstaf zelf gekomen. Drie van de 24 'verworpen' tekeningen behoren tot de 'best-loved Rembrandts', aldus het Britse zondagsblad Observer. Het gaat hier om een schets van de slapende Titus, Rembrandts vrouw Saskia, ziek in bed, en een naaktstudie van Rembrandts vriendin Hendrickje. Deze bladen moeten worden toegeschreven aan leerlingen van Rembrandt, onder wie Willem Drost, of aan latere anonieme epigonen. Ze werden in de vorige eeuw aangekocht.

Het British Museum beschikt over de grootste collectie Rembrandt-tekeningen ter wereld. Conservator Martin Royalton-Kisch bereidt al jarenlang een overzichtstentoonstelling van deze zelden getoonde werken voor. Ze zullen in 1992 in het British Museum getoond worden.

Tijdens dit voorbereidend onderzoek zijn echter ook twee landschappen te voorschijn gekomen die niet eerder door het museum als Rembrandts zijn herkend. Een andere tekening, 'Christus tussen de schriftgeleerden', aangekocht voor niet meer dan tienduizend gulden, is volgens Royalton-Kisch eveneens een authentiek werk van Rembrandt. De waarde van een echte Rembrandt-tekening schat het museum op circa drie miljoen gulden.

De opvolger van Royalton-Kisch, Christopher White die nu nog directeur is van het Ashmolean Museum in Oxford, heeft inmiddels laten weten het oneens te zijn met deze conclusies.