Banen op de tocht bij fabriek van Akzo Emmen

ROTTERDAM, 16 okt. De werkgelegenheid bij de polyesterfabriek van Akzo in Emmen (550 werknemers) wordt bedreigd door de bouw van een grote polyesterfabriek in het Noordfranse Longwy. Dat heeft bestuursvoorzitter U. Stark van de Akzo-divisie vezels en polymeren gisteren in Parijs gezegd tijdens een persconferentie van Europese vezelproducenten.

Vorige week werd bekend dat de Europese vezelproducenten Akzo, het Duitse Hoechst, het Britse ICI en het Italiaanse SNIA bij het Europese Hof van Justitie een klacht tegen de Europese Commissie hebben ingediend.

De vezelproducenten protesteren tegen de steun van zeventig miljoen gulden die de Franse overheid onder toestemming van de Commissie verleent aan de bouw van de fabriek door het Amerikaanse bedrijf Allied Signal. De fabrikanten vinden dat de steun in strijd is met de anti-subsidieregeling van de EGvoor de chemische vezelindustrie.

Een woordvoerster van de EG zei vanmorgen desgevraagd dat de Commissie geen toestemming hoefde te geven voor de Franse subsidie omdat de fabriek van Allied Signal hoofdzakelijk vezels voor de autobandenindustrie gaat produceren. 'Die vallen buiten de anti-subsidieregeling.'