AUBERGINEPUREE

Deze manier van aubergine bereiden heeft een internationale allure. In India noemt men het Brinjal Bhurta, in de Arabische wereld Baba Ghonnooj, in Griekenland Melizano salata en in Amerika Eggplant appetizer. De toepassingen zijn al even gevarieerd als de naamgeving. In Griekenland en India maakt het als bijgerecht zijn opwachting bij tal van schotels, in Arabische landen wordt het vaak als een soort dipsaus met brood gegeten, en in Amerika wordt het gebruikt als hieronder beschreven.

Voor circa 1/2 liter:

1 aubergine van circa 500 g, een aantal keren met een vork ingeprikt

1 kleine ui, gepeld en gesnipperd

4 eetl. gehakte peterselie

1 teen knoflook, uit de knijper

versgemalen peper

5 ml zout

2 eetl. olijfolie

10 ml vers citroensap

Zet de aubergine op twee vellen keukenpapier in de magnetron en kook hem 12 minuten onafgedekt op 100%. Neem de aubergine uit de oven en laat hem enige tijd afkoelen. Halveer de gekoelde aubergine in de lengte en haal er het vruchtvlees uit. Doe het vruchtvlees met de ui, peterselie, knoflook, peper en het zout in een keukenmachine of blender en draai kort tot een grove puree. Doe de puree over in een kom en roer er de olijfolie en het citroensap door. Serveer op kamertemperatuur met rauwe groenten of warm brood of gebruik hem als vulling voor kerstomaatjes, uitgeholde courgettes of komkommer.

    • Kim Maclean