Arbiter Van Swieten krijgt geen dispensatie

ROTTERDAM, 16 okt. De nationale scheidsrechterscommissie heeft Mario van der Ende bovenaan de internationale lijst van KNVB-arbiters geplaatst. Op grond van waarderingen die de afgelopen periode door rapporteurs is gedaan, heeft de 34-jarige Hagenaar John Blankenstein van de eerste plaats verdrongen. Bij de zeven scheidsrechters die in 1991 internationaal actief mogen zijn, ontbreekt Ignace van Swieten. De 47-jarige Eindhovenaar heeft door zijn leeftijd plaats moeten maken voor de 41-jarige Jef van Vliet.

De internationale carriere van Swieten loopt officieel op 31 december van dit jaar ten einde. In het verleden werd een groot aantal Nederlandse scheidsrechters een of twee jaar dispensatie verleend om internationaal actief te kunnen blijven. Bij de internationale federaties (UEFA en FIFA) geldt als leeftijdsgrens vijftig, in Nederland 47. Om de Nederlandse scheidsrechters de kans te geven voor een naderend Europees- en wereldkampioenschap gekozen te worden, werden sommige arbiters na hun 47ste op de internationale lijst gehandhaafd.

Omdat de UEFA en FIFA een verjonging onder de arbiters wil doorvoeren, speelt de Landelijke Scheidsrechterscommissie (LTC) in op de gewijzigde beleidsvisie. Voorzitter Hoppenbrouwer: 'We hadden Van Swieten anderhalf jaar dispensatie kunnen geven. En daarvoor had op grond van zijn prestaties aanleiding kunnen zijn. Maar de kans dat hij in 1992 voor het Europees kampioenschap of voor de Olympische Spelen zal worden gekozen, is klein. Tijdens de wereldkampioenschappen heeft de FIFA laten merken dat oudere scheidsrechters niet meer zijn gewenst. De Italiaan Agnolin en de Oostenrijker Kohl werden niet voor niets afgevoerd.'

Hoppenbrouwer geeft toe dat dispensaties in het verleden geen gelukkige uitwerking hadden. 'We merkten dat bij sommige scheidsrechters in het laatste half jaar het heilige vuur ontbrak. Bovendien waren de internationale kalenderregels toen nog conform aan de Nederlandse. Ons seizoen loopt nu van 1 juli tot 31 juni, bij de internationale federaties van 1 januari tot 31 december. Van Swieten had volgens onze regels dit seizoen niet meer mogen fluiten, maar omdat hij tot 31 december op de internationale lijst staat blijt hij gehandhaafd voor de Nederlandse competitie. Hij mag wat ons betreft tot het einde van het seizoen blijven.'

Volgens Hoppenbrouwer heersen geen twijfels over het functioneren van Van Swieten. 'Hij scoort landelijk nog hoog. En hij mag dit najaar belangrijke Europa-cupwedstrijden leiden.'

Van Swieten veronderstelt dat hij niet in de voetbalcultuur past, onder andere door zijn homoseksualiteit, en daardoor ook niet in aanmerking kwam voor het wereldkampioenschap. Hoppenbrouwer: 'Onzin. Van Blankenstein is dat ook gesuggereerd. Ik ken al Blankenstein al vanaf zijn twaalfde, hij was mijn buurjongetje. Van Swieten en hij worden door iedereen in de scheidsrechterswereld geaccepteerd. Blankenstein was door de UEFA voorgedragen om op het WK te fluiten. Maar de FIFA hanteert andere regels. Het schijnt dat hij voor Zwitserland-Brazilie slechte rapportcijfers kreeg.'

De voorzitter van de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV), George Oetelmans:'Als Van Swieten hard kan maken dat hij wordt gediscrimineerd is de BSBV de eerste die dat juridisch gaat aanpakken.'

De BSBV heeft dit jaar voorgesteld de leeftijdsgrens in Nederland te verhogen naar vijftig. Oetelmans: 'Door de leeftijd op te trekken kun je kwaliteit continueren. Het kan van jaar tot jaar worden bekeken. Bovendien zou het kalenderjaar kunnen worden aangepast. Nu moet je halverwege het seizoen een scheidsrechter teleurstellen. Aan de andere kant mogen de ouderen de doorstroming niet tegenhouden.'

Oetelmans begrijpt de aarzeling van de scheidsrechtercommissie. 'De indruk bestaat dat wij internationaal achter raken. De Nederlandse scheidsrechters zijn niet goed bevonden voor het WK. Gemiddeld zijn onze scheidsrechters nog jong. Blankenstein is 41. Hij leidde laatst Kaiserslautern-Sampdoria en gaf twee rode kaarten. Hij kreeg heel goede rapportcijfers. Van Vliet, ook 41, is al op de lijst gezet om ervaring op te doen.'