Amsterdamse beurs vandaag licht verdeeld

AMSTERDAM, 16 okt. De effectenbeurs in Amsterdam was vanochtend licht verdeeld. Tokio ging vandaag verder omhoog. New York sloot een fractie hoger.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs kende vanochtend aan het begin van de handel een vriendelijke ondertoon bij een muisstille handel. Door het beetje vraag dat er was in een markt met nog minder aanbod wisten de koersen over het algemeen iets aan te trekken. Waar echter wat aanbod ontstond vertaalde zich dat direct in wat lagere koersen zodat de beurs een licht verdeelde aanblik vertoonde. Maar tegen het eind van de ochtend ebde het kleine beetje winst dat geboekt was langzaam weer weg. Met de verdeeldheid spiegelde Amsterdam zich aan de beurzen van Londen en Frankfurt. Londen was tegen het eind van de ochtend fractioneel hoger en Frankfurt een vol procent lager. De stemmingsindex noteerde tegen het einde van de ochtend 95,7 tegen een slot maandag van 95,6. Direct na de opening noteerde deze index vandaag even iets boven de 96 punten, maar dit niveau kon niet lang vol worden gehouden.

Nutricia, dat maandag al een daalder was gestegen, zette deze positieve lijn voort en noteerde tegen het eind van de ochtend fl.115, een winst van wederom een daalder. Handelaren menen dat de kwaliteit van het aandeel nu duidelijk wordt herkend. Het fonds is niet conjunctuurgevoelig en beschikt over een stevige kaspositie waarmee goed gebruik wordt gemaakt van de hoge rentestand. De internationals waren verdeeld. Akzo en Hoogovens moesten tot acht dubbeltjes terug terwijl KLM en Philips tegen de middag onveranderd noteerden. Koninklijke Olie en Unilever noteerden tot zeven dubbeltjes voor de laatste hoger. Unilever marcheerde kort voor het middaguur snel van een licht verlies door naar de 70 cent winst op fl.143.

Op de lokale markt wist Atag de goede winstcijfers en de aangekondigde joint-venture met Junkers te vertalen in een winst van fl.3,60 op fl.114 op welk niveau echter geen verkopers in de markt waren. Van der Giessen de Noord moest fl.7 terug naar fl.178 en vond op die koers geen kopers in de markt. Op de parallemarkt was Groothandelsgebouwen uit de gratie met een verlies van fl.4 op fl.140. De obligaties waren tussen de 10 en 15 cent lager.

Ook op de optiebeurs was het kalm met tot twaalf uur nog maar 12.000 optiecontracten verhandeld

NEW YORK - De effectenbeurs van New York heeft gisteren forse koersschommelingen beleefd. In de eerste anderhalf uur van de handel veranderde een winst van de Dow Jones-index van twintig punten in een verlies van 37 punten. Daarna trok de beursbarometer weer bij en na enkele kleinere schommelingen kwam er een winst uit de bus van 18,32 punten. De index sloot op 2416,34 punten. De omzet bedroeg 167 miljoen aandelen tegen 189 miljoen op vrijdag. Van het totale aantal verhandelde fondsen sloten er 792 hoger en 738 lager.

TOKIO - Deeffectenbeurs in Tokio maakte ook vandaag weer een sprong omhoog. Ging de Nikkei-index van 225 grote fondsen gisteren met 3,2 procent omhoog, vandaag sloot de index 2,15 procent hoger. De index steeg met 497 tot 23.606 punten.