AbvaKabo komt met looneis van 3,5 procent

DEN HAAG, 16 okt. AbvaKabo, de FNV-bond voor overheidspersoneel en trendvolgers, stelt bij de komende onderhandelingen voor een CAO een looneis van 3,5 procent. Ook arbeidstijdverkorting speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen, aldus AbvaKabo, maar 'in eerste instantie moeten de salarissen bij de overheid gelijk blijven lopen met de salarissen in het bedrijfsleven'.

AbvaKabo schrijft dit in de gisteren gepubliceerde Arbeidsvoorwaardennota 1991. De christelijk vakbond CFO heeft verbaasd gereageerd op de looneis van AbvaKabo. Het is volgens de CFO prematuur om nu al met een looneis te komen, want het is niet uitgesloten dat de lonen in de marktsector boven 3,5 procent uitstijgen. 'En de loonontwikkeling in de marktsector is de ondergrens', aldus een woordvoerder van CFO.

In een brief aan werkgevers- en werknemersorganisaties in de overheidssector schreef minister De Vries (sociale zaken) vorige maand dat de maximale loonruimte volgend jaar 3,5 procent bedraagt.

Naast de looneis van 3,5 procent streeft AbvaKabo naar verdere arbeidstijdverkorting voor de 700.000 ambtenaren en 600.000 werknemers in gepremieerde en gesubsidieerde sector. Het doel is een 35-urige werkweek in 1994. Hoe deze arbeidstijdverkorting moet worden bereikt wil de bond overlaten aan de onderhandelaars in de verschillende sectoren.

De herverdeling van werk wil de AbvaKabo bevorderen door afspraken te maken over meer deeltijdbanen (28 tot 32 uur), op voorwaarde dat de arbeidsvoorwaarden en promotiekansen gelijk zijn ten opzichte van volledige banen.

Arbeidstijdverkorting is in de visie van de bond een middel in de strijd tegen de werkloosheid, maar wordt ook gezien als verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De bond wil wel geld reserveren voor het scheppen van nieuwe banen, maar dat mag niet ten koste gaan van de looneis van 3,5 procent.