Zware straffen spelers AS Roma

Twee spelers van AS Roma, beiden international, zijn zaterdag voor een jaar geschorst door de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond omdat zij doping hebben gebruikt. De twee zijn de 29-jarige spits Andrea Carnevale, die deel uitmaakte van de WK-selectie, en de 20-jarige doelman Angelo Peruzzi, vaste keus in Jong Italie. Zij hebben het middel fermentin gebruikt, dat voorkomt in het vermageringsmiddel Lipopil. De spelers hebben gezegd dat zij een afslankpil van de moeder van Peruzzi hadden genomen nadat zij zich te buiten waren gegaan aan tafel om de Uefa-cup overwinning op Benfica te vieren. Bij de controle na de wedstrijd Roma-Bari, vier dagen later op 23 september, werden zij positief bevonden.

De tuchtcommissie zei in haar motivatie van het straf dat zij had besloten tot een extra zware sanctie omdat de spelers zowel in de eigen club als in de nationale elftallen worden gesteund door een goede medische staf en daarom geweten moesten hebben wat zij deden. Bovendien hebben de twee tegenstrijdige versies gegeven over wanneer zij de pil hadden genomen. Carnevale heeft gisteren in sportprogramma's gezegd dat hij de tol betaalt voor de feit dat Roma hem aanvankelijk had gevraagd alles te ontkennen.

Roma heeft een boete van 150 miljoen lire (bijna 24.000 gulden) gekregen omdat de club indirect verantwoordelijk wordt gehouden voor het dopinggebruik. De club heeft aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Het vonnis van de tuchtcommissie is hard aangekomen. Vorig jaar kreeg een speler uit de Serie C die op dopinggebruik was betrapt, vier wedstrijddagen schorsing.