Weinig kritiek, wel problemen voor Michels

ZEIST, 15 okt. Er mag dan geen storm van kritiek zijn losgebarsten boven zijn hoofd, Rinus Michels heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt door Ronald Koeman wegens zijn kritische uitspraken over de speelwijze van het Nederlands elftal uit de selectie te laten. Voor de positie van laatste man zijn er voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal nu twee kandidaten bij Oranje, maar beiden hebben zo hun nadelen. Ajacied Marciano Vink heeft nog niet een A-interland achter zijn naam staan en Adri van Tiggelen kan na een blessure aan zijn schouder slechts bogen op een halve wedstrijd aan serieuze speeltijd bij zijn club Anderlecht.

Jan Wouters zou mogelijk de eerste keuze van Michels als vervanger van Koeman zijn geweest, maar de KNVB kwam er pas donderdagmiddag achter dat de Ajacied nog een schorsing moet uitzitten. Michels zei na het oefenpartijtje van Oranje tegen de Olympische selectie van zaterdag in Zeist (slechts 1-0 voor de A-ploeg, doelpunt Gerald Vanenburg) nog geen definitieve keuze te hebben gemaakt tussen Vink en Van Tiggelen. Maar verwacht mag worden dat de laatste, de meer ervaren speler, in Oporto de vacante positie in de defensie zal innemen.

Van Tiggelen vindt dat geen probleem. Hoewel hij zegt fit te zijn, geeft hij toe deze keer geen rekening had gehouden met een uitnodiging uit Zeist. 'Ik had', aldus Van Tiggelen, 'natuurlijk liever gehad dat Ronald Koeman er wel bij was geweest. Al zou ik dan mogelijk niet bij de selectie hebben gezeten of op een andere plaats hebben moeten spelen.' Door zijn blessure ontbrak Van Tiggelen twee weken geleden bij de oefenwedstrijd tegen Italie.

De kans is groot dat Ronald Koeman in de volgende interland, tegen Griekenland op 21 november in Rotterdam, weer laatste man staat. Michels heeft gezegd dat de schorsing voor een wedstrijd geldt en hij de verdediger van Barcelona weer gewoon zal uitnodigen. Koeman zal daar dan vrijwel zeker op ingaan. Hij vindt het te ver gaan om na dit incident definitief voor Oranje te bedanken. Hij kan echter nog steeds niet echt begrip opbrengen voor de beslissing van Michels. Koeman respecteert de afspraak die voor de interland tegen Italie is gemaakt om als spelers geen openlijke kritiek te leveren op de gang van zaken bij het Nederlands elftal. Hij zegt echter dat de bondscoach zijn uitspraken over de speelstijl van Oranje verkeerd heeft geinterpreteerd. 'De opmerkingen waren niet bedoeld om iemand tegen de schenen te schoppen', verduidelijkte Koeman na de 0-0 van Barcelona tegen Osasuna. 'Ik ben een van de jongens die ook baalt dat ik en het Nederlands elftal de laatste twee jaar niet meer zo hebben gespeeld als wij kunnen. Daar praat je dan over.'

Het is duidelijk dat Koeman iets meer krediet van Michels had verwacht. Hij wijst op het feit dat hij altijd is komen opdagen voor het Nederlands elftal als hij werd opgeroepen. Dat kan van de andere topspelers niet worden gezegd. 'Ik ben toch iemand met 48 interlands achter zijn naam.'

Begrip

Aanvoerder Ruud Gullit en Marco van Basten liet zich diplomatie uit over het incident. Ze zeggen begrip te hebben voor zowel het standpunt van Koeman als dat van Michels. Het duo van AC Milan heeft nog wel geprobeerd het besluit van Michels terug te draaien. Woensdagavond laat na de Supercup-wedstrijd in Turijn tegen Sampdoria hoorden Van Basten en Gullit via de telefoon in de bus over de kwestie. De volgende morgen belden ze met Michels, maar begrepen ze dat het incident de pers al had gehaald. 'En dan is het moeilijk om er dan nog iets aan te veranderen', aldus Gullit.

'Ik moest', legde Rinus Michels uit, 'die stap ten opzichte van Koeman wel nemen, want als ik het nu niet gedaan zou hebben, had ik het nooit meer kunnen doen in een vergelijkbare situatie. Ik denk dat de invloed die van deze beslissing uitgaat positiever zal zijn dan het gemis van Ronald Koeman in een wedstrijd. Door het gedrag van een prominente speler was ik in de toestand beland dat ik maatregelen moest nemen.' Michels zegt dat hij Koeman er graag bij had gehad. Daarmee ontkende hij geruchten als zou hij het incident gebruiken om de verdediger, die tijdens het WK zeer matig speelde in Oranje, uit de ploeg te houden.

De bondscoach stuurde vorige week nog speciaal iemand naar de wedstrijd van Barcelona tegen Atletico Bilbao om hem te laten kijken hoe Koeman in het spelsysteem van Johan Cruijff functioneert. 'Koeman speelde een zeer sterke partij.' Een paar dagen later moest de bondscoach zijn waarnemer vertellen dat deze voor niets naar Barcelona was geweest.

Michels heeft zich overigens niets van de kritiek van Koeman op de tactiek van Oranje aangetrokken. De verdediger pleitte voor een aanval met twee specifieke buitenspelers. Dat zit Michels op dit niveau echter niet zitten. 'Met vaste buitenspelers zijn er in het topvoetbal te weinig mogelijkheden tegen sterke verdedigers.' In het oefenpartijtje tegen het Olympisch elftal (2x30 minuten) kwam Oranje echter andermaal tot weinig uitgespeelde aanvallende acties.