Voet van arm weer getransplanteerd

PARIJS, 15 okt. In het Parijse Rothschild-ziekenhuis is dit weekeinde een voet van een arm naar een been getransplanteerd. De patient viel zeven maanden geleden van een metroperron net toen er een trein aankwam. Zijn onderbeen werd verbrijzeld en zijn voet werd van het been gecsheiden. In afwachting van het herstel van het been, waarvoor verschillende reconstructieve operaties nodig waren, werd de voet zolang aan de onderarm van de patient vastgezet. Slagaders en aders werden ook naar de voet afgetakt waardoor hij in redelijke conditie bleef. Het been was nu zover hersteld dat de voet weer kon worden teruggeplaatst. Deze voet-aan-de-arm-operatie was de eerste die ooit werd uitgevoerd. In de plastische chirurgie is het principe van de 'uitgestelde transplantatie' echter al gebruikelijk. Dan wordt huid- of spierweefsel tijdelijk op of in de onderarm aangebracht.