Vergeefse hoop van werkloze

In Nederland zijn aanzienlijk meer betaald-voetbaltrainers dan betaald-voetbalclubs. Bij elke plaats die in een dug-out vrijkomt, gloort er hoop bij de groep werklozen. Eindhoven, uitkomend in de eerste divisie, had tot verleden week een vakature. Zeven gediplomeerden schoven hun trots opzij en schreven een sollicitatiebrief. Ze werden allen voor een gesprek uitgenodigd. Cor van der Gijp, vorig jaar een halve competitie zonder succes actief als technisch coordinator bij Feyenoord, werd de gelukkige. En dat is volgens Lex Schoenmaker, een van de kandidaten, nu net de verkeerde keuze.

Van der Gijp heeft een versleten heup en zal daarom waarschijnlijk geen stap op het trainingsveld zetten. Hij heet in Eindhoven dan ook 'technisch directeur'. Volgens de officiele verklaring heeft hij de eindverantwoording voor het eerste elftal. En daarmee voldoet Eindhoven aan de eis om een figuur met het hoogste trainersdiploma in dienst te hebben. Insiders, onder anderen spelers, verwachten echter niet dat met de komst van Van der Gijp iets wezenlijks zal veranderen. Zij zeggen dat trainer Mario Verlijsdonk in de toekomst naast de trainingen ook verantwoordelijk zal blijven voor de opstelling en taktiek.

En daar is Schoenmaker zo boos over. Hij vindt dat Verlijsdonk nu door 'de mazen van de voetbalwet' is gekropen. De Eindhoven-trainer werd afgewezen voor de cursus coach betaald voetbal. Hij voldeed niet aan alle eisen. 'Ik heb', zegt Schoenmaker, 'ook drie jaar als assistent gewerkt om aan die eis te voldoen. Denk je dat ik dat zo leuk vond?' De verbolgenheid van Schoenmaker, de ex-speler van ADO, FC Den Haag en Feyenoord, is begrijpelijk. Het behalen van de hoogste papieren heeft de Hagenaar veel bloed, zweet en trainen en geld gekost. Dan wil je als je het diploma eindelijk op zak hebt ook aan het werk. En dan niet zoals nu het geval is, bij een amateur-derdeklasser, waar hij bij wijze van vriendendienst zijn zieke ex-ploeggenoot Aad Mansveld vervangt.

Schoenmaker zegt dat 'een stroman zoals Van der Gijp' nu 'een jonge kerel van 43 jaar' de kans ontneemt zijn beroep uit te oefenen. Van zijn vakbond VVON hoeft hij geen steun te verwachten. De trainersorganisatie zal Eindhoven op niets onregelementairs kunnen betrappen. Van der Gijp zal straks na afloop van de wedstrijden zelfs de pers te woord staan. Van der Gijp is trouwens nog niet aan zijn nieuwe job begonnen. Hij is eerst nog even met vakantie in Zwitserland.

    • H. K