Van De Krant op Zondag 70.000 exemplaren verkocht

AMSTERDAM, 15 okt. Van het eerste nummer van De Krant op Zondag zijn gisteren 70.000 exemplaren verkocht. De voorlopige oplage van de krant bedraagt 225.000, waarvan 100.000 zijn bestemd voor de losse verkoop en 125.000 voor gerichte gratis bezorging.

In grand cafe De Kroon te Amsterdam werd gisterochtend De krant op zondag ten doop gehouden. De makers van de krant waren zichtbaar vermoeid. Nog tot diep in de nacht hadden ze in Brussel op last van de grafische bonden kan het nieuwe blad niet in Nederland worden gedrukt de laatste hand aan hun eersteling gelegd.

In het eerste nummer van De Krant op Zondag wordt veel aandacht besteed aan sport en aan (sociaal-)economisch nieuws. Pagina drie opent met een geheime nota van de FNV waarin wordt gepleit voor de invoering van een vierdaagse werkweek van maximaal 34 uur. Ook wordt melding gemaakt van de benarde positie waarin het hoofd externe-betrekkingen van Rotterdam, Kees Bode, verkeert sinds het debacle van de viering van het 650-jarig bestaan van deze stad. Prominent op de voorpagina staat het bericht dat Frankrijk aan de Libanese generaal M. Aoun asiel heeft verleend. De krant komt verder met het bericht dat de ABN drugsgeld zou hebben witgewassen, dat in de omgeving van ex-premier Lothar de Maziere van de DDR Stasi's aanwezig zijn en meldt de beschuldiging van rebellen in Rwanda dat Belgie directe militaire steun verleent aan het Rwandese leger.

De eerste kritische opmerkingen over de nieuwe krant golden onder meer de statische lay-out, ('Het lijkt wel of de redactie denkt dat heel Nederland een bril draagt') en onbeholpen fotobijschriften ('Minister Alders kijkt elders').

De krant lag gisteren te koop op ongeveer 2.000 verkooppunten zoals benzinestations, AKO-stationswinkels, bloemenstalletjes en stationsrestauraties. Er werden twee miljoen kaarten aan de klanten uitgereikt met informatie over de verkooppunten. Bij de AKO en de Bruna in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid liep de verkoop van De Krant op Zondag voorspoedig. 'Vanmorgen om tien uur stonden ze hem uit de srapel te plukken', zei een werkneemster van Ako. Om een uur 's middags waren de meeste van de 300 aangevoerde exemplaren verkocht. Hetzelfde gold voor de Bruna-winkel. Kopers zeiden hem vooral 'uit nieuwsgierigheid' aan te schaffen, of omdat zij het eerste nummer wilden hebben. Een klant zei drie gulden wel aan de dure kant te vinden. Hij meende dat de krant geen lange leven beschoeren zou zijn, omdat de dagbladen op zaterdag al zo dik zijn door alle bijlagen.

Ook op het het Centraal Station in Amsterdam was de nieuwe krant in een paar uur uitverkocht. 'Altijd zo'n eerste keer. 't Zal volgende week heus wel minder zijn', voorspelde een verkoper.