Twaalfjarige Sultan tweede dode paard in geschiedenismilitary van Boekelo; 'Nekkenbrekers' in zadel blijken fataal

BOEKELO, 15 okt. Wat een feestelijke twintigste editie van de military van Boekelo had moeten worden, werd dit weekeinde een wedstrijd waarbij zelfs de grootste liefhebber van de veelzijdige maar zware ruitersport niet meer om het basisprobleem heenkon. Het probleem van een gebrek aan topruiters in deze tijdrovende en intensieve tak van paardensport leidde zaterdag tot de dood van een paard. Het tweede ongeval met dodelijke afloop in de geschiedenis van het CCI Boekelo.

Het aantal starters was dit jaar geminimaliseerd. Er verschenen slechts 42 combinaties aan de start van de de Twentse military die in topjaren een kleine honderd deelnemers kende. Maar het niveau van het selecte groepje wedstrijdruiters liet zeer te wensen over. In feite was het nog een wonder dat slechts een paard de cross-country met zijn leven moest bekopen. De twaalfjarige Sultan, het talentvolle maar felle paard van de Duitse student Hanno Kohnke, reageerde niet op aanmaningen van de ruiter om wat langzamer te gaan en dat moest wel misgaan. Het paard sprong met te veel bravoure het water in, struikelde door zijn vaart op de opsprong midden in het water en brak zijn nek. De 25-jarige ruiter liet zittend in het water tot zich doordringen dat zijn paard op slag dood was.

De voorzitter van groundjury, Richard Meade, ontkende dat het een ruiterfout was, maar een feit is dat het paard onvoldoende reageerde op de aanmaningen tot kalmte van de ruiter, waardoor het levensgevaarlijk is in het terrein, waar geen enkele hindernis meegeeft en elke val dus een groot risico inhoudt.

Militaryruiters kunnen zich daarom geen fouten veroorloven, maar in Boekelo grossierden de deelnemers daar juist in. Ruiters met onvoldoende balans in het zadel, deelnemers zonder 'oog' voor de juiste afzetplaats van de hindernis, zelfs deelnemers die ongeveer twintig kilo te zwaar zijn, trokken aan de stroom toeschouwers voorbij. 'Je ziet het zelfs aan de paarden', meent de Nederlandse teamdierenarts Jan Greve. 'Paarden met mooie springmanieren, goed ondersteund door de ruiter, paarden die de oortjes attent naar voren houden de hele wedstrijd, worden goed gereden. Maar paarden met een nekkenbreker op hun rug, tonen dat ook overduidelijk in hun wat humeurige en slordige manier van lopen en springen. Volgens mij is er maar een oplossing voor de military. Als deze sport geen toevluchtsoord voor de mindere goden en pure hobbyisten wil zijn, moet het prijzengeld drastig omhoog. Dan kun je weer stijgend niveau verwachten. Het was bijvoorbeeld een manier geweest om een talent als springruiter Wout-Jan van der Schans te blijven binden aan de military.'

Eddy Stibbe, vierde in de internationale rangschikking en daarmee Nederlands kampioen, kan de noodzaak van een opwaardering van het prijzengeld onderschrijven: 'Ik heb geen editie van Boekelo gemist. In die twintig jaar zijn twee dingen niet veranderd. De ene zaak is mijn cap, de andere het prijzengeld voor de nationale titel: al twintig jaar duizend gulden.'

Risico's

De crossontwerper stond in Boekelo niet ter discussie. Jan Stokkentre, deze zomer ook verantwoordelijk voor de kritisch ontvangen WK-cross in Stockholm, ontwierp zoals gebruikelijk de als vriendelijk en fair bekend staande Boekelose cross-country. Een goede ontwerper van een cross-country heeft nagedacht over het vermijden van onverantwoorde risico's en daarom heeft hij bij veel moeilijke sprongen voor alternatieve mogelijkheden gezorgd. De zwakkere broeders, maar ook de topruiters, kunnen rekening houden met de specifieke eigenschappen van hun paard en dan eventueel voor een vaak wat tijdrovender, maar gemakkelijker route kiezen.

Tekenend is in dit verband het antwoord van de winnaar van Boekelo, de 37-jarige Zwitserse dierenarts Jorg Bodenmuller, op de vraag of hij veel risico had genomen. 'Nee, helemaal niet, ik heb bij elke hindernis de snelste weg rechtuit genomen', zei hij vrolijk, waaruit blijkt dat voor een goede ruiter de snelle moeilijke route de eenvoudigste weg is. Maar dan geldt dan alleen voor talentvolle ruiters als Bodenmuller, Mark Todd (meervoudig Olympisch kampioen), of Karen Reuter. In het deelnemersveld in Boekelo vormden zij uitzonderingen.

    • Claartje van Andel