Toestand van Wolfgang Schauble blijft ernstig

BONN, 15 okt. De medische toestand van de Duitse minister van binnenlandse zaken, de 48-jarige Wolfgang Schauble is 'onverminderd ernstig', aldus de staf van de universiteitskliniek van Freiburg. Na de moordaanslag die hij vrijdagavond, op een verkiezingsbijeenkomst van de CDU in het Zuidbadense Oppenau, op het nippertje overleefde is Schauble gisteren in deze universiteitskliniek opnieuw geopereerd.

Na een eerste operatie van vijf uur, zaterdagmorgen vroeg in een ziekenhuis in Offenburg, is Schauble overgebracht naar Freiburg. Daar bleek, volgens een communique van gistermiddag, dat er in zijn toestand een verslechtering was ingetreden. De minister was vrijdagavond in Oppenau in hoofd en borst getroffen door pistoolschoten van een geestesgestoorde man. In de universiteitskliniek was in de loop van zaterdag gebleken dat de verwondingen van de minister, in het hoofd en nabij de wervelkolom, een nieuwe operatie noodzakelijk maakten.

De ernst van Schauble's toestand was zaterdagmiddag ook duidelijk na sombere opmerkingen van zijn partijgenoot kanselier Kohl, die na een bezoek aan de universiteitskliniek zei dat er, ongeacht de bekwaamheid van de behandelende specialisten, voor het volledige herstel van de minister 'slechts gebeden' kon worden. Na de aanslag op vrijdagavond bleef de minister bij bewustzijn, hij klaagde over verlammingsverschijnselen in beide benen.

De 37-jarige Dieter K., die vrijdagavond na de aanslag werd aangehouden, heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. De man, die al jaren in psychiatrische behandeling was en enkele jaren gevangenis achter de rug heeft wegens handel in drugs, voelt zich geterroriseerd door de Duitse overheid en heeft verklaard dat Schauble daarvoor de eerstverantwoordelijke is. Een half jaar geleden zou hij al met de voorbereiding op de aanslag zijn begonnen.

De veiligheidsambtenaar die vrijdagavond schampschoten aan de buik en een arm opliep toen hij zich in de baan van de schoten op Schauble wierp is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen.