Sovjet-bericht over compromis Irak meteen ontkend

MOSKOU/TUNIS, 15 okt. De Iraakse leider, Saddam Hussein, zou er op hebben gezinspeeld dat Irak eventueel Koeweit gedeeltelijk wil ontruimen, zo heeft het semi-officiele Sovjet-persbureau Novosti gisteren gemeld. De Iraakse minister van voorlichting, Latif Nassif al-Jassem, heeft het Russische bericht onmiddellijk ontkend.

Saddam zou de bereidheid tot terugtrekking hebben laten weten aan Sovjet-afgezant Jevgeni Primakov tijdens hun onderhoud vorige week. Wel zou Irak willen vasthouden aan een eigen toegang tot de Golf, aldus Novosti. 'Dat is niet juist', zo reageerde de Iraaks minister Jassem gisteren. 'Koeweit is de negentiende provincie van Irak en dit feit zal in het geheel niet worden gewijzigd, zelfs niet als we er een langdurige oorlog voor moeten vechten'.

Ook de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, zei overigens gisteren de indruk te hebben dat Irak bereid is zijn houding over Koeweit bij te stellen. Dumas zei dit na afloop van een gesprek in Tunis met PLO-voorzitter Yasser Arafat. Bijzonderheden over de Iraakse positie gaf Dumas echter niet. Hij waarschuwde voor een snel en hard oordeel. In plaats daarvan pleitte de Franse bewindsman, evenals Arafat, ervoor zelfs de geringste kans om de Golfcrisis tot een vreedzame einde te brengen aan te grijpen.

Dumas' Britse collega, Douglas Hurd, liet dit weekeinde tegenover diplomaten in Kairo onverzoenlijker taal horen. Hij zei dat de anti-Iraakse alliantie niet eeuwig geduld zou betrachten. 'Saddam Hussein zal zich terugtrekken uit Koeweit. Wat dat betreft heeft hij geen keus. Zijn enige keus is of hij vrijwillig vertrekt of onder druk van een geweer', aldus Hurd.

De Verenigde Staten overwegen intussen om een resolutie in de Verenigde Naties voor te stellen, waarin Irak wordt veroordeeld wegens de verwoestingen die het in Koeweit heeft aangericht sinds de inval op 2 augustus. Dit verklaarde de stafchef van het Witte Huis, John Sununu, gisteren. Volgens Sununu is president Bush er sterk voor dat de wreedheden en de verwoestingen van de Irakezen in Koeweit door de VN aan de kaak worden gesteld.

Saddam Hussein besloot zaterdag om vijftien Spanjaarden die in Irak werden vastgehouden te laten gaan. In de Jordaanse hoofdstad Amman kwamen gisteren verder Yusuf Islam, vroeger bekend als de popzanger Cat Stevens, en vier Britse moslims aan uit Irak.

Naar aanleiding van de Golfcrisis wil de NAVO de zuidelijke vleugel van het bondgenootschap, in het bijzonder in Turkije, versterken. Dit verklaarde NAVO-opperbevelhebber John Galvin vanmorgen in Brussel. (Reuter, AFP)