Saoedische oliereserves fors omhoog

ROTTERDAM, 15 okt. Saoedi-Arabie, de grootste olie-exporteur ter wereld, zou grote nieuwe reserves aan olie van goede kwaliteit hebben aangeboord in het zuid-oosten van het land. Dit meldt de Washington Post uit Saoedische bronnen.

Zowel de directeur van de staatsoliemaatschappij Aramco, Nasjr Ajmi, als olieminister Hisham Nazer bevestigde dat er forse nieuwe olievondsten zijn gedaan bij exploratie-activiteiten die al een jaar geleden zijn begonnen, maar ze wilden geen cijfers over de extra reserves noemen. Minister Nazer zei vast te houden aan nieuwe reservecijfers die Aramco een jaar geleden bekendmaakte: de potentiele reserves zouden in totaal 315 miljard vaten olie bedragen, 60 miljard vaten meer dan de officiele reserves. Volgens de Statistical Review of World Energy van British Petroleum van juni jongstleden bedragen de Soedische oliereserves 255 miljard vaten, ofwel ruim 25 procent van alle reserves ter wereld.

Volgens de Washington Post waren de Saoedische officiele zegslieden gretig om nu, middenin de Golfcrisis, mededelingen te doen over de nieuwe bronnen. Ze zouden de oliemarkt een duidelijk signaal willen geven dat het land meer dan voldoende voorraden heeft om aan de vraag van de importerende landen te voldoen, ook al valt een belangrijk deel van de export elders uit het Midden-Oosten weg.

Aramco was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. In de Washington Post zegt directeur Nasr Ajmi dat na succesvolle olieboringen in centraal-Saoedi-Arabie ook in het zuid-westen olie is gevonden die nog niet wordt gewonnen omdat het gebied te ver van de bestaande pijpleidingen af ligt.

Saoedi-Arabie heeft zijn produktie en export sinds het begin van de Golfcrisis met twee miljoen vaten olie (van 159 liter) opgevoerd. Dr. Ahmed Subroto, de secretaris-generaal van OPEC (organisatie olie exporterende landen) zei gisteren op een conferentie in Djakarta een tekort te verwachten van 1,8 miljoen vaten per dag in het lopende kwartaal in de wereldolievoorziening te verwachten. 'De consumerende landen zijn nu aan zet', zei Subroto. 'Zij moeten zorgen dat het tekort wordt aangevuld door de voorraden in te zetten.'